Det vil måske komme overraskende for mange, at der i Enhedslisten er udbredt tilfredshed med, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har afvist at støtte bioraffinaderiet Maabjerg Energy Center (MEC) med offentlige kroner.

Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen siger til Maskinbladet, at det er svært at få økonomien i projektet til at hænge sammen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget muligt, at regeringen vil fastlægge krav om mere bioethanol i transportsektorens brændstoftanke, men vedtager man et øget iblandingskrav i Danmark, kan det ikke sikres, at det ikke bliver importeret biobrændstof. Dermed kan der ske, at Maabjergværket ikke kan sælge al den producerede bioethanol, og man kan ikke kende prisen, siger Søren Egge Rasmussen.

Stor økonomisk risiko

Det vil i praksis betyde, at Maabjergværket skal konkurrere med billigt biobrændstof, der er produceret med fødevarer fra andre lande, som eksempelvis brasiliansk sukkerrør bioethanol, og det vil ifølge Enhedslistens fødevareordfører rumme en stor økonomisk risiko - både for de kommuner, der vil indskyde lånegarantier, og staten, hvis Maabjerg-projektet gennemføres:

- Det interessante er, at EU ønsker, at Danmark skal have ti procent vedvarende energi i transportsektoren i 2020, og det kan man aktivt forfølge, hvis der kommer mere el i transportsektoren. Det er den vej, Enhedslisten mener, at vi skal gå.

Økologisk drift

Enhedslisten mener, at landbruget skal omlægges til økologisk drift, og så får man brug for den halm, der ellers skulle bruges til bioethanol, til bedre dyrevelfærd og til at nedmulde for at lagre mere CO2 i jorden. Det er ingen god løsning at støvsuge Holstebro området for halm, siger Søren Egge Rasmussen videre.

Han understreger i øvrigt, at det antal arbejdspladser, 700-1000, som, tilhængerne har fremhævet, vil blive skabt af et bioraffinaderi bare er i anlægsfasen.