På et samråd i Folketinget torsdag krævede oppositionen et klart svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann- Jensen (V) i forhold til et muligt sprøjteforbud nær drikkevandsboringer.

Og det var en imødekommende minister, der istemte en bekymring for kvaliteten af dansk drikkevand, skriver dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg deler udpræget bekymringen over, at man med jævne mellemrum gør nye fund af pesticider i grundvandet, sagde han ifølge dr.dk på samrådet.

Grundlaget skal være i orden

Konkret er der tale om muligt forbud mod brug af ellers lovlige sprøjtemidler i såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), som der på landsplan er 9000 hektar af. Flere undersøgelser har afsløret et højt pesticidindhold i grundvandet, og flere kommuner - blandt andre Aarhus, Aalborg og Sønderborg - har indført et sprøjteforbud i disse boringsnære beskyttelsesområder. Derfor havde en samlet opposition indkaldt den ansvarlige minister til samråd om emnet.

- Jeg tror egentlig ikke, at der er nogen uenighed om det her, sagde Jakob Ellemann-Jensen på samrådet, hvor han understregede, at flere faglige vurderinger er på vej, som skal tages med i beslutningsgrundlaget for, hvad der skal ske fremadrettet.

- Når det faglige grundlag er på plads, tror jeg på, at vi kan blive enige om, at vi skal gøre mere, end vi gør i dag, tilføjede han ifølge dr.dk.

Maskinbladet følger naturligvis sagen, når ministeren til efteråret vil kigge nærmere på pesticidaftalen fra 2017, som oppositionen har ønsket genåbnet og forhandlet på ny, så den kommer til at indeholde et totalt forbud mod brug af sprøjtemidler nær vandboringer.