Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

EL: Vandløbsrensning er en massakre på naturen

Af Dan Bjerring, Christiansborg - 11. feb. 2016 KL. 12:53

Enhedslistens miljøordfører kalder det groteskt, at det er landmænd, der skal diktere miljøpolitikken i Danmark

Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding går til verbalt angreb på miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen efter en række artikler i BT, der anklager ministeren for at være i lommen på Bæredygtigt Landbrug.

Senest henvises der til det hyrdebrev, ministeren har sendt til kommunerne for ifølge Maria Reumert Gjerding at forsøge at presse kommunerne til at øge oprensningen af de lokale vandløb og åer:

citat startcitat start

Vandløbsoprensning er en massakre på vores natur og på dyrelivet i vandløbene.

- Maria Reumert Gjerding

citat slutcitat slut

- Det er sket efter ønske fra landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Når vandløb oprenses, fjernes vandplanterne og dermed grundlaget for liv i vandløbet. Til gengæld kan vandet strømme hurtigere og mere effektivt ledes væk fra landmandens marker, siger Maria Reumert Gjerding.

Beskæmmende

Hun kalder det dybt beskæmmende, at vi har en miljøminister, der danser efter landbrugets pibe, og forsøger at presse kommunerne til vandløbsoprensning:

- Vandløbsoprensning er en massakre på vores natur og på dyrelivet i vandløbene. I stedet for levende vandløb får vi stendøde afvandingskanaler, der effektivt kan lede vandet væk fra landmændenes marker. Vandløbene i Danmark tilhører først og fremmest den danske befolkning, og de danner i dag grundlag for vores særlige fiskebestande, og er en vigtig del af vores natur. Det er helt urimeligt, at denne natur skal ødelægges for, at landmændenes marker kan drænes mere effektivt. Der er en stærkt modstridende interesse mellem, hvad landbruget ønsker - effektiv afvanding - og hvad resten af samfundet ønsker - en fantastisk natur, siger Enhedslistens ordfører til Maskinbladet.

Nær relation til landbrugslobby

Hun mener, at problemet med vand på markerne først og fremmest skyldes, at der er taget alt for meget lavtliggende jord i produktion, i stedet for at lade det være vådområder, der kan optage den stigende mængde nedbør i Danmark:

- Det er simpelthen grotesk, at det er landmænd, der skal diktere miljøpolitikken i Danmark. Det er mit indtryk, at kommunerne har levet op til deres ansvar. Der har ikke været behov for, at ministeren lægger pres på for, at der sættes endnu mere fut på oprensningen med et hyrdebrev, som Bæredygtigt Landbrug bad hende om at sende ud, uden at hun ulejligede sig med at høre kommunerne først, Miljøministeren skal i et samråd forklare sin nære relation til landbrugslobbyen i Danmark, og vi må minde hende om, at hun også er minister for vores natur og vores miljø. siger Maria Reumert Gjerding videre.

Stendøde afvandingskanaler

Maskinbladet peger på, at tidligere miljøministre måske til gengæld har lyttet mere til Danmarks Naturfredningsforening end til landbruget, men til det siger Enhedslistens ordfører:

- Det skal jeg ikke kunne sige. Det er vigtigt som politiker at have et meget afbalanceret forhold til sagen, fordi der er så store modsat rettede interesser. Vi er nødt til at tage hensyn til vores natur,, som er presset og i alvorlig tilbagegang. Der nytter det ikke at omdanne vores vandløb til stendøde afvandingskanaler for landbrugets forurening.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame