Ikke uventet har de seneste tal for udbredelsen af MRSA-bakterien fået de røde lamper til at blinke hos flere landbrugsordførere i Folketinget.

- Alle testede besætninger i avlstoppen er nu inficerede med MRSA, og 88 procent af de testede slagtesvinebesætninger er testet positive. Det er chokerende men desværre slet ikke overraskende, at det snart er samtlige svinebesætninger i hele Danmark, der er inficeret med antibiotikaresistente bakterier. I årevis har man ikke formået at sætte effektivt ind over for smitten med denne farlige bakterie, fordi man har været bange for at påføre erhvervet økonomiske byrder. Konsekvenserne ser vi nu. Jeg glæder mig over, at Fødevareministeriet på opfordring fra Enhedslisten og andre partier, der er med i MRSA-handlingsplanen, sætter en række initiativer i gang, der skal teste saneringsmetoder, så vi kan fjerne MRSA fra staldene, siger Enhedslistens landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bakterie til livs

Hun understreger, at der er behov for en akut plan, som skal holde MRSA ude af de sidste rene svinebesætninger:

- Vi skal denne bakterie til livs, og det skal til at gå rigtig stærkt. Vi spiller hasard med befolkningens sundhed, når vi lader disse farlige bakterier sprede sig uhæmmet. Dette viser også, at vi har brug for at tænke vores svineproduktion helt om og satse meget mere på økologi, hvor smitteproblemer er langt mindre, siger Maria Reumert Gjeding.

Den perfekte verden

De Radikales landbrugsordfører Sanne Bjørn mener, at i den perfekte verden satte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sig ved et bord med landmænd og dyrlæger. Og de rejste sig først, når de var kommet frem til, hvordan vi kan sikre en sund og antibiotikafri svineproduktion i Danmark:

- Det går den fuldstændig forkerte vej. Tallet er en stigning mere 20 procent på to år. Det er dramatisk og meget alvorligt. Forbrugere i hele verden skriger efter rene fødevarer, og når nu Danmark rent faktisk kan imødekomme den efterspørgsel, er det paradoksalt, at vi ikke sætter alt ind på at blive førende inden for højkvalitetsfødevarer. Jeg er ikke i tvivl om, at det er nøglen til dansk fødevareproduktions fremtid. Det er positivt for naturen, for dyrevelfærden, for dansk økonomi og for forbrugerne, siger Sanne Bjørn.