Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

EL: Befolkningens sundhed går før svineindustrien

Af Dan Bjerring, Christiansborg - 1. feb. 2016 KL. 13:42

Enhedslistens fødevareordfører anklager fødevareminister Eva Kjer Hansen for at have løjet i samråd om MRSA.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen anklages for at have løjet i et samråd om MRSA. Maria Reumert Gjerding fra Enhedslisten oplyser, at ministeren på samrådet påstod, at Norges erfaringer med at fjerne MRSA fra svinestaldene, ikke har været en succes:

- Det er ikke rigtigt. I Norge har indsatsten fjernet MRSA i 90 procent af besætningerne. Kun i lidt under 10 procent har flere behandlinger været nødvendige, siger Maria Reumert Gjerding.

Ministeren sagde ved samrådet blandt andet, at hun afviser, at ministeriet har svigtet, og "at tale om alvorlig inkompetence i ministeriet, det synes jeg simpelthen er en urimelig anklage, og som slet ikke står mål med den kritik, der er fremført fra Rigsrevisionens side".

Vil til bunds

Maria Reumert Gjerding siger til Maskinbladet, at hun vil til bunds i sagen, og at det er problematisk, når ministeren hævder, at MRSA er kommet tilbage i Norge, og at indsatsen ikke har været en succes:

- Spørger man nordmændene kommer de med den helt modsatte melding. De mener, at deres indsats har været en stor succes, hvor MRSA er fjernet i 90 procent af besætningerne. Det er meget flotte resultater. Jeg er dybt chokeret og bliver nødt til at tage sagen op med fødevareministeren en gang til og bede om, at Folketinget får de rigtige informationer, siger Maria Reumert Gjerding til Maskinbladet.

Avlsarbejde er et guldæg

Hun mener, at Eva Kjer Hansen og Fødevareministeriet forsøger at undgå, at der sættes effektivt ind for at bekæmpe de antibiotikaresistente svinebakterier, fordi det kan blive dyrt for erhvervet:

- Dansk svineproduktions store guldæg er vores avlsbesætninger med mange års avlsarbejde, der blandt andet har fremavlet nogle søer, som får mange smågrise. De avlsbesætninger har MRSA, og skal vi følge Norges eksempel, er det også avlsbesætningerne, vi bliver nødt til at slagte og starte forfra. Det er en bombe under den danske svineproduktion. Befolkningens sundhed må stå over hensynet til svineproduktionen. Det er ikke acceptabelt, at vi ikke gør alt for at standse spredningen af de farlige bakterier. Vi skal sætte ind med de nødvendige handlinger for at standse spredningen af MRSA. Vi skal ligesom i Norge sanere staldene og sørge for, at det er "ikke smittede" svin, der sættes ind bagefter, så vi kommer problemet til livs. Fordi man har handlet så effektivt i Norge, har man formået at undgå, at smitten har spredt ukontrolleret til befolkningen, på samme måde som vi ser i Danmark, hvor mennesker, der aldrig har været i en svinestald, risikerer at blive smittet med farlige antibiotikaresistente svinebakterier, siger Enhedslistens fødevareordfører.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame