Ved en ekspropriation bør man undersøge konsekvenserne for ens ejendom i dybden og danne sig et fyldestgørende overblik - på den måde står man stærkt i forhandlingerne om erstatning, konstaterer virksomhedsrådgiver Carsten Hansen, Patriotisk Selskab, der har 20 års praktisk erfaring med rådgivning om og forhandlinger af ekspropriationserstatninger. Det skriver Patriotisk Selskab i en pressemeddelelse.

Over hele landet er der godt gang i offentlige anlægsprojekter og heraf ekspropriationer til anlæggene. Og hvis et anlægsprojekt skal udføres på ens ejendom, er det med at sikre, at man får den rigtige erstatning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når landbrugsvirksomheder bliver udsat for ekspropriationer, er det manges opfattelse, at problemerne kan løses med jordfordelinger. I praksis kan det dog ofte være svært at finde de fornødne arealer til jordfordelingen, siger virksomhedsrådgiver Carsten Hansen, Patriotisk Selskab og fortsætter:

- Udfordringen ved jordfordelinger er, at den samlede erstatning ofte bliver dårligere end den erstatning, som indgrebet på den enkelte ejendom egentlig berettiger til. Et andet problem ved jordfordelinger er, at det ofte er fraskårne arealer, der indgår i fordelingen, hvor det vil være nødvendigt at fjerne/flytte diger og læhegn, hvilket ikke altid er muligt pga. naturbeskyttelsesreglerne. Endvidere skal ejendomsavancebeskatningen tages med i betragtning, når man vurderer, om man vil deltage i en jordfordeling eller have en skattefri erstatning på afgivelse af jord og derefter købe suppleringsjord i frihandel.

Carsten Hansen har mere end 20 års praktisk erfaring med rådgivning om og forhandlinger af ekspropriationserstatninger og har gennem tiden deltaget som ekspropriationsrådgiver i mange forskellige sager i hele landet, større som mindre. Som ekspropriationsrådgiver er det hans opgave at understøtte landmanden sagen igennem og sikre ham den bedst mulige erstatning. Carsten Hansen understreger, at det er meget forskelligt fra sag til sag, hvad den bedste løsning for landmanden er, og at det er vigtigt, at man får det undersøgt i dybden:

- Så snart man bliver bekendt med, at ens ejendom vil blive omfattet af et offentligt anlægsprojekt, bør man finde ud af, i hvor høj grad og hvordan ejendommen bliver berørt. Det er væsentligt, at man får en ekspropriationsrådgiver med på projektet så tidligt som muligt for at få belyst sine muligheder for erstatning,

Skab overblik

Når forhandlingen med ekspropriationskommissionen og den gennemførende part ? ofte Vejdirektoratet - finder sted, er det nødvendigt, at det italesættes, hvordan ekspropriationen påvirker den givne ejendom:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal have udarbejdet et overblik over indgrebet og det værditab, som man vil blive påført, herunder driftsulemperne, hvad enten de er af midlertidig eller af varig karakter. Erstatningspraksis er og bliver ikke nogen gavebod - men hvis man kan påvise tabet i forhold til den praksis, der er for ekspropriationserstatninger, så kan erstatningen optimeres inden for de grænser, der nu engang er. En væsentlig del af erstatningsbeløbet kommer normalt ikke fra arealerstatningerne, men fra ulempeerstatninger i form af ejendomsindskrænkninger, gennemskæringer af marker, omvejserstatninger ed videre, siger Carsten Hansen og fortsætter:

- Hvis man udarbejder et overblik over påvirkningen af ejendommen sammen med sin erfarne ekspropriationsrådgiver, så står man stærkt i sine forhandlinger.