Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Eksport fra fødevareklyngen gik tilbage i 2018

Af MAN - 10. jan. 2019 KL. 14:20

Den samlede eksport fra fødevareklyngen faldt med 3,3 milliarder kroner de første 10 måneder i 2018. Den største tilbagegang har været på svinekød og minkskind.

Ny økonomisk analyse fra L&F viser faldende eksport inden for fødevareklyngen, men vækstfremgang indenfor agro-teknologi på 514 millioner kroner.

Den samlede eksport fra fødevareklyngen er faldet med 3,3 milliarder kroner de første 10 måneder af 2018 sammenlignet med samme perioder sidste år.

Det er især et fald i eksporten af svinekød og minkskind, som har trukket eksporten ned, viser opgørelsen for de første 10 måneder af 2018.

Også Øst- og Sydøstasien trækker ned med et eksportfald på 2,9 milliarder kroner. Eksporten til EU28 er faldet med 0,7 milliarder.

Når fødevareklyngens eksport opdeles i 35 varegrupper er der fremgang på 19 varegrupper svarende til 2,8 milliarder kroner samlet set, mens tilbagegangen fra de resterende 16 varegrupper var på 6,1 milliarder i perioden.

Maskiner til jordbrug og maskiner til næringsmiddelindustrien er steget med henholdsvis 374 og 332 millioner kroner de første 10 måneder af året, viser den økonomiske analyse.

Faldende eksport til EU

EU repræsenterer med 61,6 procent af den samlede eksport, det suverænt største afsætningsmarked for fødevareklyngen. Der er en mindre tilbagegang i perioden til EU, men det er især aftagerlande i Øst- og Sydøstasien, der målt i værdi har trukket eksporten ned. Derudover er eksporten faldet i Oceanien, Centralasien, samt mellem- og Sydamerika.

Der har været tilbagegang på fire ud af fem af de største eksportmarkeder, især Kina inklusiv HongKong, hvor der er tilbagegang indenfor minkskind og grisekød. For blot få år siden var det nærmest udelukkende Kina inklusiv HongKong, der aftog de danske minkskind. Nu er andelen hertil nede på lidt over en tredjedel af det samlede antal skind, mens eksporten til Cambodia udgør 23 procent, Thailand 15 procent og Vietnam 9 procent.

Tilbagegang på det tyske og polske marked skyldes primært et fald indenfor svin på 776 millioner kroner for Tyskland og 665 millioner kroner for Polen, viser den økonomiske analyse fra L&F.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame