Landbrugsmaskinmekaniker Daniel Høll Pedersen, Dansk Maskincenter Jelling, blev overrasket med Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat i selskab med sine kollegaer. Bestyrelsesformand i Dansk Maskinhandlerforening Jens-Aage Jensen indleder sin tale med:

- Det er altid dejligt at komme på besøg i en medlemsforretning, hvor der er styr på tingene - ikke mindst når det drejer sig om uddannelse af vores lærlinge. Hvis vi ikke selv uddanner vores montører, vil det i løbet af meget kort tid se meget anderledes ud både for vores kunder og ikke mindst for den enkelte maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens-Aage Jensen fortsætter:

- Kære Daniel. Du har gennem hele din uddannelse vist stor flid og engagement omkring dit arbejde. Du har altid sat en ære i at udføre dit arbejde perfekt, og du står ikke tilbage, når der skal ydes en ekstra indsats. På det personlige plan er du positiv, du har et godt humør og er velafbalanceret. Du tænker altid positivt om andre, og derfor er du vellidt blandt dine kollegaer. Derudover har du gennemført sidste del af din uddannelse i en ekspert klasse og sluttet af med et flot 10 tal i din svendeprøve.

Interessen for faget

Privat bor Daniel med sin far på et mindre landbrug i nærheden af Billund, hvor han fra han var helt lille har været med på traktoren.

- Det er primært hjemmefra interessen for faget kommer, siger Daniel og fortsætter:

- Interessen blev nok skærpet, da jeg fik min egen knallert og begyndte at skrue i den. Og nu skruer jeg i alt, jeg kan komme i nærheden af også i fritiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Daniel har været meget målrettet i forhold til sin uddannelse, så efter 9. klasse på efterskole og 10. klasse startede han direkte på grundforløbet i Aars.

- Jeg var så heldig at få læreplads her efter 1. grundforløb. Det er et rigtig godt sted at være, og jeg er meget glad for, at jeg kunne blive her, efter jeg var udlært, siger den unge mekaniker.

Den sidste del af sin uddannelse gennemførte Daniel på et ekspert hold på Erhvervsskolerne Aars.

- Det var egentlig ikke noget, jeg selv havde bedt om, men jeg blev da rigtig glad for klassen, da jeg blev flyttet over. I en ekspertklasse gennemfører man en række fag på et højere niveau end en almindelig klasse. Formålet er at udfordre særligt engagerede og talentfulde elever, så de bliver dygtige og selvstændige. Jeg er da rigtig glad for, at skolen så det potentiale i mig, siger Daniel.

Det store udland

Selv om Daniel er lidt en hjemmefyr, spurgte han sidste år sin arbejdsgiver, Dansk Maskincenter Jelling, om de kunne undersøge mulighederne for, at han kunne komme til Australien eller New Zealand gennem AGCO. Hvert år sender de 4-5 lærlinge afsted for at arbejde på AGCO værksteder dernede. Der blev søgt, og Daniel kom med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg blev sendt til et værksted i nærheden af Brisbane og boede hos bekendte af ejeren. Der var desværre ikke så meget at lave på værkstedet, så i 3 uger blev jeg sendt videre til et andet værksted i Griffith i New South Wales, hvor en af de andre danskere var. Men det var egentlig fint nok, så kunne vi jo være lidt sammen i fritiden. Den sidste måned rejste 3 af os rundt sammen. Vi havde 2 uger i bil på New Zealand og 2 uger i autocamper i Australien, så det var alt i alt en meget stor oplevelse, siger Daniel.

På spørgsmålet om hvad der skal ske i fremtiden siger Daniel:

- Jeg har ikke sådan de store planer. Jeg vil gerne blive ved med at arbejde her i lang tid. På et tidspunkt vil jeg gerne have mit eget lille landsted her i nærheden, så jeg kan blive tæt på venner og familie. Og det skal have et stort værksted - det er et must.

Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumsfond uddeler i år 5 legater til unge mennesker, som har udmærket sig både på det faglige niveau og på det personlige plan. Hver legatmodtager får - ud over æren og et diplom - 5.000,- skattefrie kroner.