Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Eksperters vidneudsagn satte dagsorden

Af Rasmus Dalsgaard - 1. mar. 2016 KL. 17:37

Retssagen i Vestre Landsret om at give opsættende virkning i sagen landmænds ret til at gødske fremtvang vidneudsagn, som kom til at sætte dagsordenen i efterårets politiske debat.

Flemming Fuglede Jørgensen brugte en betydelig del af sin beretning til at gennemgå en del af vidneudsagnene fra Vestre Landsret, hvor Bæredygtigt Landbrug kæmpede for at få opsættende virkning fra gødskningsreglerne, mens retssystemet arbejder.

Han fortaalte om de tusindvis af timers arbejde, der ligger bag sagen.

citat startcitat start

De mange og stærke vidneudsagn kunne ingen sidde overhørigt i det lange løb.

- Flemming Fuglede Jørgensen

citat slutcitat slut

- Arbejdet har båret frugt - faglig viden, der var gemt og glemt, blev fundet frem, katalogiseret og benyttet på de rette steder. Det var et kæmpearbejde - som blev udført under ledelse af advokat Sønderby med faglig bistand af direktør Jørgen Evald og planteavlskonsulenterne Bente Andersen og Helge Lorentzen, fortalte han.

Betydningsfulde vidneudsagn

- De vidneudsagn, der kom frem i de fire dage i Viborg, har haft en meget stor betydning for vores arbejde. De blev for det første en øjenåbner for os alle. Men de betød også noget andet og værre.

Vores autoritetstro fik et alvorligt skud for boven. Vi havde tidligere troet på hvad naturvidenskaben og myndigheder sagde, og hvad de fremlagde af argumentationer og forskningsresultater. Den barnetro led en krank skæbne de dage i Viborg. Vi så manipulation og fortielser af værste klasse, sagde Flemming Fuglede Jørgensen i sin beretning.

Men uanset vidneudsagnenes lødighed, kom de alle til at få betydning.

Grænser flyttet

- De vidner, der udtalte sig i Landsretten i Viborg flyttede grænser, konstaerede Flemming Fuglede Jørgensen og gav en række eksempler.

- Jesper Pagh, viceadministrerende direktør i DLG, sagde, at det stærkt faldende proteinindhold i dansk korn har medført sætningen: Danish excluded. Den manglende gødning koster som minimum 1.500-1.600 kroner pr. hektar.

- Viceadministrerende direktør i Spar Nord Lars Møller fortalte, at blot 1.000 kroner mere pr. hektar vil kunne give 2,2 milliarder kroner - der vil kunne forrente 55 milliarder kroner . det vil kunne redde nødlidende engagementer - som banken ved en ændring af gødskningsloven vil tage op igen.

- Professor Merete Styczen, erkendte, at der ikke er nogen forskel i udledning af nitrat siden 2001 på trods af flere politiske tiltag.

Ikke nitrats skyld

- Chefhydrolog Flemming Møhlenberg, DHI, viste, at iltsvind overvejende ikke skyldes nitrat. Iltkoncentrationerne i Limfjorden er faldet - også i en periode, hvor N-indholdet er lavest. Man kan ikke bruge ålegræsset som målestok for miljøets tilstand. Og han fortalte, at af den samlede mængde vand i Kattegat og i indre farvande stammer kun 0,3-0,4 procent vand fra danske vandløb. Det tager 30-50 år at udskifte alt vandet i Østersøen.

Professor Gitte Blicher-Mathiesen, Århus Universitet, erkendte at man ikke kan skelne de forskellige virkemidler i Vandmiljøplan 3 fra hinanden.

- Vi forstod hende sådan, at da målingerne ikke passede på beregningerne, undlod man at fortsætte med målinger - men fortsatte med beregninger på basis af formodninger og tal fra 1980'erne.

Mediestjerne klædt af

Og så vidnede også nogle af de sidste ugers mediestjerner.

- Professor Jørgen E. Olesen, næstformand for Århus Universitet, som fortalte, at universitetets tal for proteintab er baseret på 20-30 stikprøver, og at de viser, at gødningsnormerne kun har betydet et proteintab på 0,5 procent.

- Men han blev klogere under retssagen og måtte erkende, at de tal, han fremførte, ikke er korrekte, og at tallene fra DLG, der er baseret på hundredtusindvis af prøver, er mere repræsentative end hans egne stikprøver. Det blev derfor slået fast, at dansk korn mangler 2,4 procent protein.

- Seniorforsker Brian Jacobsen, Københavns Universitet, havde beregnet økonomiske konsekvenser ud fra Jørgen E. Olesens tal. Med mere rigtige tal fra vidneudsagnene voksede tabet fra 162 millioner kroner til to til fire milliarder kroner. Det vil sige, at tallet om de økonomiske konsekvenser havde været beregnet forkert med en faktor 20-25, fortalte Flemming Fuglede Jørgensen og mindede om, at de to sidstnævnte vidner siden har suppleret hinanden usædvanligt godt i tv omkring fejlberegnede tal.

Tak for opbakning

- De mange og stærke vidneudsagn kunne ingen sidde overhørigt i det lange løb, tilføjede han.

Igen takkede Flemming Fuglede Jørgensen sine mange medlemmer for opbakning i og uden for retssagen.

- Tusind tak til jer medlemmer som bakkede os op de dage i Viborg. Ikke alene var pladsen fyldt op foran retsbygningen. Der var happenings inde i byen og hver morgen stod stolte landmænd foran retsbygningen og ventede på modparten, dommere og presse skulle møde frem. Retssalen var fuld af tilhørere - det var stærkt og værdigt - skulder ved skulder. Det gav nye kræfter, sagde han og viste en film fra traktorernes opmarch foran retsbygningen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame