Jan Nielsen grundlagde Dansk Dyrestimuli for snart 12 år siden, fordi han ville finde på arbejdsopgaver til at udligne sæsonudsvingene på sin maskinstation.

Derfor anskaffede han en maskine til at save brænde, og det gav et stort arbejde med at rydde op i de store mængder savsmuld.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Så fandt jeg en briketpresser på nettet. Og for at lette arbejdsgangen, lavede vi en anordning, der kunne suge savsmuldet over i briketpresseren, men det krævede tørt træ, så det duede ikke, fortæller Jan Nielsen.

Halm blev en succes

Han fandt derefter på at bruge halm i briketpresseren, og det gav meget fine briketter.

- Lige på det tidspunkt omkring 2004-2005 kom der regler om rode-beskæftigelsesmateriale til svin, og det rygtedes, at vores produkt var velegnet, og så kom DLG ind over afsætningen, flere og lidt større maskiner - og det blev også nødvendigt at køre med dem om natten, fortæller Jan Nielsen om den hastige vækst.

Men efterspørgslen blev ikke ved med at stige som ventet, og derfor blev der udviklet både halmpiller og andre produkter baseret på briketterne.

Produkterne

Easy-strø-produkterne er udviklet til forskellige formål og er alle baseret primært hvede- og rapshalm i et afstemt blandingsforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grundproduktionen er halmbriketter, der fremstilles under højt tryk, så der opstår høj varme. Kernetemperaturen i briketterne er i forbindelse med fremstillingen er i nærheden af 100 grader celsius, og det bevirker, at produkterne steriliseres og absorptionsevnen stiger væsentligt, fordi cellestrukturen er blevet åben.

Briketterne kan enten anvendes til stimulering af eksempelvis mink eller svin, eller de kan rives op i en yderligere arbejdsproces, så der skabes forskellige fiberprodukter. De renses desuden for støv med videre og bliver derfor meget rene produkter med mange anvendelsesmuligheder lige fra strømateriale i sengebåse til strukturtilskud i foder.

Produktionsprocessen betyder ifølge Dansk Dyrestimuli blandt andet, at sugeevnen i produkterne er fem gange højere end den ubehandlede halm.

Til dyr

Hovedproduktet er easy-strø, der primært anvendes som strøelsesprodukt hos grise og til sengebåse i kostalde. Desuden bruges det til redekasserne på minkfarme.

Andre produkter er easy-bedding, halmpiller, samt easy-way, granulater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et nyt spændende anvendelsesområde er som fibertilskud til kalve- og svinefoder. Fibrene medvirker til en større mæthedsfølelse hos dyrene, hvilket reducerer stressymptomer. Samtidig stimuleres mave- og tarmfunktionen med færre tilfælde af for eksempel mavesår og ødemsyge og i sidste ende færre dødsfald til følge.

Og fibrene er der stadig, når de har været igennem grisene, så gødningen får en bedre struktur. Det øger dyrenes velbefindende og tilfører værdi til gødningen.

Hos både svin og mink er de forskellige briket-typer godkendte og velegnede til rode- og beskæftigelsesmateriale.

Også i fjerkræproduktionen vinder Dansk Dyrestimulis produkter indpas, fordi den høje sugeevne giver tørre stalde og er et godt våben mod svidning af slagtekyllingers trædepuder.

Biogas

Lars Sørensen, salgs- og eksportchef, Dansk Dyrestimuli, nævner også biogasproduktion, som et område, der har fordel af firmaets halmbaserede produkter i forhold til ubehandlet halm eller eksempelvis træ, som havner i anlæggene, fordi det anvendes i form af eksempelvis træpiller eller spåner som strøelse i hestebokse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Halm fibre kan indeholde mere metan, og det er dokumenteret, at halmprodukter i forhold til træ giver fem gange så meget gas, siger Lars Sørensen.

- Desuden betyder den mekaniske og termiske behandling, at strøelsen afgiver metan meget hurtigere, og derfor kan materialet køres hurtigere gennem en reaktor, siger Lars Sørensen.

- Desuden bundfælder det ikke som træbaseret strøelse. Og vi ser store fremtidsmuligheder, siger han.

Han vurderer, at gasværdien omsat i el svarer til omkring en krone pr. kg strøelse.