Siden staldbygningerne blev opført i 2014 har det været et ønske at få opført tørresiloer til afgrødeopbevaring på samme matrikel. Det fortæller Allan Gammelgaard, der uden for den lille by Fensten syd for Odder i Østjylland driver I/S Gammelgaard ? en virksomhed med planteavl og griseproduktion.

Tidligere brugte han et ladegulv til kornopbevaring, men det var både en besværlig og dyr løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at have fyldt siloerne nu til høsten kan jeg faktisk nøjes med at trykke på én knap ? så kører det hele automatisk frem til næste sommer.

- Allan Gammelgaard, landmand.

- Kornopbevaring på gulv er risikofyldt, fordi det ikke kan tørre optimalt. Desuden har vi ikke tørreplads her omkring gården, så vi skulle køre kornet 2,5 kilometer hen til en anden bygning med gulvplads. Vi skulle så igen køre ned efter det, når vi skulle bruge det som foder til grisene, forklarer Allan Gammelgaard om den tidskrævende proces.

Mindre risiko

Derfor kontaktede Allan Gammelgaard Sukup Europe - DanCorn, som foreslog ham at opføre to store amerikanersiloer. Første spadestik til fundamentet blev taget i foråret, og sammen med opførelse af siloerne valgte Allan Gammelgaard at etablere et transportanlæg og en forrenser.

- Kornet skal bruges i griseproduktionen, så for at sikre den bedste kvalitet af kornet besluttede jeg også at investere i en renser. Den kan frasortere meget skidt i kornet og dermed minimere risikoen for at få toksiner med. Dermed kan vi undgå at skulle tilsætte toksinbinder i kornet, som er en meget dyr løsning, forklarer Allan Gammelgaard og tilføjer, at han derfor forventer forholdsvist hurtigt at kunne hente ekstrainvesteringen i renseren ind igen.

En knap, et tryk

Det nye silo-anlæg er fuldautomatisk, og daglig drift sker ved hjælp af følere hele vejen rundt i anlægget. Systemet er koblet sammen med Allan Gammelgaards gamle system til styring af råvaresiloer, så derfor kan han fra én styretavle få overblikket over hele afgrødehåndteringen ? fra transport ind i renserne og op i siloerne ? og retur med transportanlægget og ind i råvaresiloerne, klar til brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er råvaresiloerne ved at være tomme, så registrerer systemet selv, at der skal hentes nye forsyninger i tørresiloerne. Efter at have fyldt siloerne nu til høsten kan jeg faktisk nøjes med at trykke på én knap ? så kører det hele automatisk frem til næste sommer. Det er nok den største fordel for mig, siger Allan Gammelgaard, der er mere end fornøjet over at have skiftet kornvogne, minilæsser og skovle ud med den fuldautomatiske løsning, som Sukup Europe - DanCorn har leveret ham.

20 ton affald

Siloerne har automatisk tørrings- og køleprogram, men førstnævnte har Allan Gammelgaard faktisk ikke brugt endnu.

- Nej, olieovnen har vi slet ikke pakket ud endnu. Den står stadig på en palle. Der har jo ikke været behov for ekstra varme denne sommer, siger han med et smil.

Renseren har en kapacitet på 80 tons per time og er en effektiv krabat, idet den består af en tromle med to solde, som henholdsvis grov- og finrenser kornet. Sluttelig løber kornet gennem et luftmodul på renseren, som fjerner støv og skaldele fra mejetærskningen.

- Af de to fyldte siloer, vi har nu, har vi frasorteret 20 ton affald. Selvom det ikke lyder af meget ud af en samlet kapacitet på 2700 ton, er det alligevel en stor del skidt, som kunne være endt i dyrene og dermed have skadet deres ernæring og vækst, forklarer Allan Gammelgaard.