Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Effektiv ukrudtsbekæmpelse med BioRotor

Af Mads Blenker, mbl@fbg.dk - 21. feb. 2016 KL. 08:45

  • ww187405_1
  • ww187405_2
  • ww187405_3
  • ww187405_4
  • ww187405_5

Lunde Maskincenter producerer en robust BioRotor, der kan levere effektiv ukrudtsbekæmpelse i høj fart til økologer.

Det ser måske en anelse voldsomt ud, når traktoren trækker en seks meter bred BioRotor henover marken, og det løse ukrudt kastes fire meter op i luften, men det er effektivt.

- Vi bruger tyngdekraften og vinden til at sortere med. Jorden falder ned først, og så lander ukrudtet øverst, så det tørrer ud, forklarer Leo V. Pedersen, der er indehaver af Lunde Maskincenter, der står bag BioRotoren.

citat startcitat start

Vores rotor er god i hård jord og jord med mange sten

- Leo V. Pedersen, indehaver Lunde Maskincenter

citat slutcitat slut

Lunde Maskincenter har arbejdet på rotoren i to år, og fra nytår gik man i gang med at sælge modellen. Der er allerede solgt otte enheder, der i øvrigt fås i bredder på to, tre, fire og seks meter.

BioRotoren får sine kræfter fra traktorens PTO, og i redskabet omsættes kræfterne via et remtræk til en hastighed på 90 kilometer i timen på rotoren, der har en diameter på 90 centimeter.

- Den løber rigtig stærkt, men man kan selvfølgelig justere på PTO-hastigheden, hvis man vil sænke hastigheden, siger Leo V. Pedersen.

BioRotoren kan monteres efter en traktor med op til 300 hestekræfter, og den kan lave ukrudtsbekæmpelse med op til 10 kilometer i timen. Rotoren er galvaniseret, og er derfor i stand til at modstå en hård behandling.

- Vi har valgt at galvanisere den, da vi på den måde får en maskine, der står pænt i mange år. Hvis vi havde malet den, vil den hurtigt blive grim, når den får stenslag, siger Leo V. Pedersen.

Svær jord

En af de ting som er med til at gøre BioRotoren fra Lunde Maskincenter speciel er måde hvorpå tænderne er monteret på rotoren.

- Det unikke er, at vi har så mange tænder. Der er tre centimeter mellem hver tand, der er hængt op i gummiaffjedring. Det betyder, at vores rotor er god i hård jord og jord med mange sten, forklarer Leo V. Pedersen og fortsætter:

- Rotoren lægger stenene af ved siden uden at kaste dem for langt væk.

Når man bruger BioRotoren, kan man nedbringe antallet af overkørsler på jorden.

- Normalt vil økologerne skulle harve jorden fem-seks gange, men nu skal man blot harve en enkelt gang, og så køre over jorden med rotoren. Det betyder, at man sparer tid og brændstof, og på den måde opnår man en højere kapacitet, siger Leo V. Pedersen.

Alsidig

Lunde Maskincenter begyndte udviklingen af BioRotoren med økologerne for øje, men som arbejdet skred frem, har det vist sig, rotoren også kan bruges af konventionelle landbrug.

- Vores fokus var på økologerne, men det er glædeligt at se, at rotoren har en dobbeltfunktion. Hvis man lukker bagklappen, så kan rotoren bruges til at nedmulde med. Det betyder, at rotoren kan være interessant for maskinstationer, som betjener både økologer og konventionelle. Der er samtidig kommet mere fokus på pløjefri dyrkning af jorden, og der passer rotoren også godt ind, siger Leo V. Pedersen.

Lunde Maskinforretning har også besøgt en temadag på Varde Maskinstation.

- Der var mange konsulenter, og vi kunne fornemme, at det synes, at rotoren var en god idé til græs og majs også hos traditionelle. Hvis man kører direkte i græsmarken eller i majsstubben, kan man så direkte bagefter. Det er rotoren meget velegnet til, siger Leo V. Pedersen.

Salg over forventning

Lunde Maskincenter startede salget af BioRotoren omkring nytår, og ifølge Leo V. Pedersen er det gået over forventning.

- Vi havde slet ikke forudset, at det ville gå så stærkt. Vi har kørt en del demo og test, og særligt sønderjyderne har taget rotoren godt til sig, siger Leo V. Pedersen.

Den gode start på salget har fået Lunde Maskincenter til at skrue forventinger lidt op.

- Hvis vi har solgt 25, når vi kommer til AgroMek, så står jeg med armene over hovedet, siger Leo V. Pedersen.

BioRotoren fra Lunde Maskincenter vil desuden være at finde som nyhed på AgroMek. BioRotoren bliver samlet i Lunde i Vestjylland, og det tager omkring syv uger at fremstille en BioRotor.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame