I en tid hvor byerne henter deres vand på landet og landmændene har pligt til at beskytte det, så er der kommuner, der konsekvent afslår landmænds ansøgning om anlæg af egen vandboring.

På den måde stavnsbindes bedrifterne til at bruge vand fra de kommunale vandforsyninger. Mange landmænd er glade for byvand, men i visse kommuner er vandet for dyrt og prisen afspejler ikke forbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For dyrt for erhverv

- For virksomheder som vores, der har brug for omkring 60.000 m3 om året, bliver det simpelthen for dyrt at bruge den fælles forsyning, siger Jacob Skals medejer af Munkbro Svineavl I/S ved Holstebro.

Det er han oprigtigt ked af. Men når Jacob skal betale 4,52 kr pr m3 til vandværket og Munkbro selv kan indvinde det til 2-2,5 kr pr m3, så er det mange penge at spare for svineavleren.

-Det mest groteske er, at hvis jeg boede 20 km herfra i Lemvig Kommune ville vandregningen fra forsyningen i Lemvig lyde på mindre end halvdelen.

Afslag på egen boring

-Jeg ønsker ikke at stå uden for fællesskabet men omkostningerne er for høje, siger Jacob Skals. Reelt har han dog ikke noget alternativ. Holstebro kommune giver konsekvent afslag på ansøgninger om egen boring.

Mandag havde Jacob Skals og Holstebro-Struer Landboforening inviteret presse, politiker, Landbrug og Fødevarer på besøg på Munkbro for at få fokus på problemstillingen. Landmanden håber på, at vandforsyningen vil lave en prisstruktur, der passer til moderne erhverv, så Munkbro Svineavl fortsat kan bidrage til fællesskabet med en mere retfærdig pris på vandet.