- Fakta er ikke til at komme uden om i den rapport om landbrugets ramme-vilkår, der blev fremlagt i januar: De politiske krav til landbruget er hårdere end hos vores konkurrenter.

Denne konklusion fremdrog Finn Pedersen, da han i aftes som formand for Østjysk Landboforening aflagde beretning på foreningens årsmøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Havde vi momsregler som i Tyskland, tjente svineproducenterne en halv milliard kroner mere. En almindelig planteavler ville tjene en kvart million, hvis han måtte dyrke jorden som i England. Oven i betaler han 80.000 kroner i afgifter på pesticider - og må i øvrigt bruge færre.

- Harmoniregler, regler for medicin, for dyrlægebesøg - overalt er de danske regler skrappere. Det er ikke lykkedes arbejdsgruppen med repræsentanter fra fem ministerier at finde et eneste sted, hvor reglerne for primærlandbruget er mildest i Danmark, konstaterede Finn Pedersen.

Har ikke råd til de politiske regninger

- Det er altså ekstremt dyrt at være landmand i Danmark. Rapporten dokumenterer, at dansk landbrug ligger helt i top, når det handler om effektivitet - men meget nær bunden i indtjening. Hollænderen tjener 7.500 kroner mere pr. ko, den polske svineproducent 3.600 kroner mere pr. dyreenhed. Hovedforklaringen er ikke politisk, men stor gæld og høje lønomkostninger, fastslår rapporten. Og det er sikkert korrekt, vurderede den østjyske landboforeningsformand.

- Men netop på grund af de høje lønninger og den store gæld har dansk landbrug endnu mindre råd til at betale de ekstraordinære politiske regninger.

- Selv om rapportens forfattere fra Fødevareøkonomisk Institut viser en usædvanlig mangel på mod til at tælle tingene sammen, skal deres fakta bruges igen og igen. Og så har de endda ikke medtaget en lang række andre ulemper, for eksempel ventetiden ved miljøsager og de firkantede krydskrav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan selvfølgelig ikke forlange at få det bedste fra alle verdener, men når rapporten viser, at det højeffektive danske landbrug ligger i bund, når det handler om indtjening, skal der altså ske noget - af hensyn til den enkelte landmand, der skal behandles retfærdigt, og af hensyn til hele Danmark, der lige nu har skrigende behov for den eksport og de arbejdspladser, landbruget skaber.

2012 tegner lysere

Finn Pedersen så dog også positive tegn for landbruget.

- 2012 tegner nu lysere end for bare få måneder siden. Og bedre end 2011. Takket være stabile salgspriser på relativt højt niveau, styrket eksport til vækstøkonomierne i øst og fortsat lav rente.

- Derfor er der også er et fremtidsperspektiv for mange af de bedrifter, som lige nu har svært ved at klare terminerne. Heldigvis viser vores eget landmands-barometer også, at vi selv tror på fremtiden.

- Troen på fremtiden er forudsætningen for, at vi kan lægge krisen bag os. Men der er lang vej til det investeringsniveau, der er nødvendigt for at udvikle vores erhverv. Desværre er det ikke kun bedrifter i økonomiske vanskeligheder, der har problemer med at låne. Også kernesunde bedrifter har meget svært ved at finansiere nye investeringer. Det er alvorligt. Både for bedrifterne og for samfundet. For investeringer i produktionsanlæg er en forudsætning for vores konkurrenceevne, sagde Finn Pedersen.