Ligesom herhjemme er der i Sverige problemer med generationsskifte på grund af økonomi.

Landbrugsorgansationene LRF og Länsförsäkringar Skåne Ungdom har spurgt de unge, hvor stor den nødvendige kapital til at starte et bæredygtigt landbrug skal være. En ud af tre unge landmand svarede, at det kræver mindst to til fem millioner i investeringer for at kunne overtage gården. Hver fjerde respondent mener, at de har brug for mindst fem millioner. Disse høje omkostninger er en af ??grundene til, at virksomhedsoverdragelser ofte bliver udskudt, og at svenske landmænd bliver ældre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser en stor interesse blandt unge for at indtaste landbrug og langt de fleste af nutidens landmænd er også tilfredse med deres karrierevalg. Men faktum er, at investeringskapital er så stor, at de unge i dag har svært ved at tage skridtet ind i branchen, siger Emilia Astrenius Widerström, formand for LRF ungdom, i en pressemeddelelse.

Nødvendige foranstaltninger

Oprettelse af indgange til nye velhavende ejere, letter flere typer af ejerformer og en gennemgang af de lovgivningsmæssige rammer for leasing er nogle af de foranstaltninger, som ville være nødvendige for unge mennesker at overtage gården på et tidligere tidspunkt. Det krævede også en ændring i opfattelsen af, at landbruget skal være knyttet til familiens gård. Hvis der ikke bliver gjort noget, er svensk landbrug i fare for at miste international konkurrenceevne, ifølge LRF ungdom.

- Muligheder og løsninger. Hvad vi kræver er et politisk tilsagn og vilje af industrien til at fremme udviklingen og de nødvendige ændringer til, at de unge kræfter kan være involveret i udviklingen af ??vores svenske landbrug, siger Emilia Astrenius Widerström.

Forskelle i investeringskapital

Hvor stor investeringer, der kræves, er forskelligt afhængigt af, hvor gården ligger. Andelen af ??unge, der har svaret, at de har brug for en kapital på mindst fem millioner til at foretage et ejerskifte var 19 procent i det nordlige Sverige og 39 procent i Sverige.

- Det er hovedsageligt landbrug og skovbrug-virksomheder, der kræver en stor startkapital til oprettelse af levedygtige virksomheder i landbruget. Animalsk produktion i eksisterende anlæg vil sandsynligvis kræve betydeligt mindre kapital for at starte et bæredygtigt landbrug, siger Ingvar Karlsson, business specialist i landbruget Länsförsäkringar Skåne.