Økologien er efterspurgt af både danske og udenlandske forbrugere og antallet af økologiske bedrifter vokser. For at sikre at alle de nye økologer får den bedst mulige rådgivning af dyrlægen, så har Seges og Den Danske Dyrlægeforening i samarbejde fået skruet et kursus sammen specielt til dyrlæger der rådgiver i økologiske malkekvægsbesætninger. Det skriver Seges i en pressemeddelse.

Det glæder Kirsten Holst, økologichef i Seges, at dyrlægerne nu får mere specialviden i den økologiske produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er flere forskelle på den almindelige og den økologiske mælkeproduktion og det er afgørende at dyrlægen kender disse forskelle, så de får det rigtige fundament til at rådgive og sparre med den økologiske mælkeproducent for at forbedre sundhed og dyrevelfærd i besætningen, siger hun.

På kurset får dyrlægerne opdatere deres faglige viden inden for økologireglerne og de typiske problemstillinger, der er inden for økologisk kvæg- og mælkeproduktion.

- Det håber vi kan være med til at give et bedre samspil mellem dyrlægen og landmanden til glæde for både dyrenes sundhed og deres mælkeydelse, siger Kirsten Holst.

Muligheder i ny aftale

I Den Danske Dyrlægeforening ser formand for Faggruppe kvæg Jens Philipsen flere muligheder i den nye kursusaftale.

- Forhåbentlig kan det give dyrlægen en mulighed for at arbejde mere forebyggende med sundhed i besætningerne og ikke blot komme når der skal gives medicin, fordi dyrene allerede er blevet syge. Dyrlægerne skal være med til at skabe værdi i besætninger. Og landmændene skal få øjnene op for hvad dyrlægen kan bidrage med. Sådan et samarbejde ser vi allerede nu flere steder, men det kan sagtens udvides, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er ikke kun mere målrettet rådgivning ude i de enkelte besætninger som dyrlægerne kan få ud af det nye kursus. Når de har gennemført kurset, så kan de også holde kurser for de økologiske landmænd. Som en del af kursusforløbet planlægger de nemlig et kursus målrettet de økologiske kvægbesætningsejere om produktions- og sundhedsoptimering i besætningen.

- Det er vigtigt at vi når helt ud på staldgangen med vores viden, og at de økologiske landmænd kan se muligheder for fremgang og forbedringer, når også dyrlægens viden om forebyggelse bliver bragt i spil, siger Jens Philipsen.

Det nye kursus er den del af målsætningen om flere velfærdstiltag, der indgår i den 10-punktsplan for økologiens videreudvikling og dynamik som Landbrug & Fødevarer sektorstyrelse for Økologi har vedtaget. Kurserne går i gang til november.