Formand for Kattens Værns, Mogens Wilbert, og formanden for dyrlægeforeningens sektion for hund, kat og smådyr, Karina Ryborg, har på vegne af ni samarbejdende organisationer afleveret 15.000 underskrifter til fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Organisationerne ønsker en lovændring, der skal gøre det obligatorisk at mærke ejerkatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget skal blandt andet nedbringe antallet af katte på landets internater, som ifølge Karina Ryborg er propfyldte.

Forslaget omhandler ejerkatte:

- Det, vi oplever, det er, at de katte, vi får ind via dyrlæger og internater, det er faktisk tamme katte. Vi snakker ikke vilde katte, men katte som har haft menneskekontakt. Vi er kørt sur i at have forsøgt at nedbringe denne her bestand. Uanset hvor mange milioner af kroner dyreværnsorganisationerne igennem årene har lagt i begrænsnings af kattebestanden, så forbliver problemet desværre lige stort. Derfor er organisationerne gået sammen om, at anbefale mærkning. Kattene er de eneste dyr, som ikke er mærket - hundene er mærket, grisene er mærket, fiskene er mærket, hestene er mærket og køerne er mærket. Vi vil gerne have, at det bliver sådan, at hvis man tager ansvar for en kat, så ejer man den også, og så er man ansvarlig for, at den bliver mærket. Hvis den ikke er mærket, og vi får den ind, så kan vi meget bedre tillade os at videreformidle eller alternativt aflive den, fordi så er der ikke nogen lovformelig ejer, siger Karina Ryborg.

På landet

Bag underskriftindsamlingen står udover Kattens Værn og Den Danske Dyrlægeforening står Inges Kattehjem, Dansk Dyreværn Århus, Dyrenes Beskyttelse, DOSO, Dyrefondet, Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister.

Her er man godt klar over, at det på landet kan være svært at mærke alle de katte, som spiser på gården. Forslaget omhandler derfor kun de katte, som landmanden har en tilknytning til, fordi de for eksempel er gode til at fange mus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er også til landmandens egen fordel, da det i tilfælde af sygdom er nemmere at spore, hvor sygdommen kommer fra.

Karina Ryborg siger om mødet med fødevareminister Dan Jørgensen:

- Han er den første minister, vi har fået lov til at møde, og jeg kunne mærke, at det var noget, som gjorde indtryk på ham. Han overvejer at nedsætte et udvalg, som skal kigge på problemet. Han har ikke lovet noget, men han var positiv, og det vil vi selvfølgelig følge op på.