Prisen på sojabønner er lige nu i fuld gang med at bevæge sig op på det højeste niveau nogensinde. Det giver sammen med en tilsvarende prisstigning på raps frygt for, at en ny fødevarekrise kan være på vej, skriver Børsen.

Prisen på soja er siden nytår steget tæt på 25 procent. Dermed er der ikke langt til den pris, soja blev handlet til under fødevarekrisen i 2007-2008.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første tegn på hvedehøsten i Europa vil vise sig i løbet af den næste måned. Og skulle den skuffe er det ikke langt til en ny krise.

Økonomer debatterer stadig, hvad der helt præcist udløste den store fødevarekrise for fire år siden, men meget tyder på, at den primære årsag var den stigende oliepris kombineret med en dårlig høst som følge af tørke.

Siden bunden mod slutningen af 2008 har olieprisen været støt stigende. Det samme har i grove træk de amerikanske aktier. Det giver forventning om yderligere prisstigninger på fødevarer.

Tørke og opkøb fra Kina

Sojabønner er en vigtig bestanddel i svinefoder. Med en voksende svineproduktion i Kina, som er klart den største i verden, er den internationale efterspørgsel på soja, der hovedsagligt produceres i USA og Latinamerika, gået i vejret.

- De stigninger, vi har set på sojabønner, skyldes voldsomme opkøb fra Kina, der frygter yderligere prisstigninger i kølvandet på den nuværende tørke i Sydamerika, siger Jeppe Tokkesdal, råvarehandler i Jyske Bank med henvisning til vejrfænomenet La Niña, der de seneste måneder har skadet den omfattende produktion i blandt andet Brasilien og Argentina med usædvanligt tørt og varmt vejr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det Kinesiske køb af sojabønner er landets vigtigste landbrugsimport. Når prisen på sojabønner stiger, påvirker det direkte den Kinesiske inflation.  

- En stigende inflation i Asien er ikke, hvad den globale økonomi har behov for lige nu. Der er allerede tegn på, at Kina er inde i en afmatningsperiode. Og vil de øvrige fødevarepriser bevæge sig med op, så vil det være svært for den kinesiske centralbank såvel som deres regering at give ekstra stimulans for at få yderligere gang i økonomien, siger Arne Lohmann Rasmussen, råvareanalytiker i Danske Bank.