Nicolai Skjoldemose Johansen er opvokset på et landbrug lidt uden for Vejle, og da han skulle vælge en uddannelse, var det helt naturligt for ham at blive landmand. Herefter valgte han at tage til Erhvervsakademi Aarhus og bygge en uddannelse som Agro Business Manager ovenpå. Til sommer er han færdiguddannet, og han står hermed - som enhver anden studerende, hvis studium lakker mod enden - i overvejelser om, hvordan hans fremtid skal se ud. Heldigvis er han ikke på bar bund. I den seneste tid har han nemlig været i praktik i Patriotisk Selskabs økonomiafdeling, hvor han har jeg fået lov at prøve kræfter med lidt af hvert. Han har fulgt med på sidelinjen; fået sidemandsoplæring, deltaget i kundemøder, men hovedsageligt har han fået sine egne opgaver at sidde med.

- Jeg har især lavet en del budgetter og har også arbejdet lidt med regnskaber, bogholderi og opsætning af investeringer, fortæller Nicolai Skjoldemose Johansen og pointerer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange kunne nok have glæde af et større fokus på selve virksomheden, og at den kører økonomisk rundt

Nicolai Skjoldemose Johansen - studerende, Erhvervsakademi Aarhus

- Jeg synes, at rådgivningssituationen med kunden er spændende. Dét at udarbejde et rådgivningsprodukt, fremlægge det for kunden og vise, hvordan virksomheden stilles økonomisk, afhængig af hvilken løsning der vælges. Det kunne jeg godt se mig selv arbejde med.

Der er godt gang i den, og Nicolai Skjoldemose Johansen kan godt mærke, at han er landet hos Patriotisk Selskab midt i den travleste tid på året.

- Alligevel føler jeg mig velkommen. Kollegerne svarer gerne på spørgsmål, også når jeg stiller mange af dem, siger han og fortsætter:

- Et job som økonomikonsulent er noget, man arbejder sig op til. Der er meget grundviden, der skal på plads. Hos Patriotisk Selskab arbejder man med mange forskellige opgaver. Man kan sige, at vi arbejder med kundens totaløkonomi. Det synes jeg er en god ting - både for rådgiveren, der får en mere varieret arbejdsdag, og for kunden, der bliver rådgivet af kun én konsulent, der favner bredere og har en forståelse af hele kundens virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En gård er en virksomhed

Når Patriotisk Selskab kommunikerer med sine medlemmer, er det med ordet virksomhed frem for gård. Det er nemlig sådan, selskabet opfatter landbruget, og Nicolai Skjoldemose Johansen mener, at denne opfattelse bør udbredes mere i branchen.

- Som landmand er ens hjem, interesser, familie, gård, drift og virksomhed samlet ét sted, og forståeligt nok kan det derfor være svært at skille virksomhedsdelen fra resten, siger han og fortsætter:

- Som ejer er det ikke desto mindre det, man skal være i stand til. Mange kunne nok have glæde af et større fokus på selve virksomheden, og at den kører økonomisk rundt - et bedre overblik over den samlede økonomi og bæredygtigheden i de enkelte driftsgrene.

Er der noget, der ikke fungerer, så må det ifølge Nicolai Skjoldemose Johansen laves om. Også selvom det eksempelvis er en driftsgren, man brænder for og ikke har lyst til at nedlægge.

- Hvis jeg selv på et tidspunkt skal være landmand, vil det i hvert fald være afgørende for mig, at min virksomhed er økonomisk bæredygtig. Jeg ville ikke være tilfreds med en virksomhed, der kun lige akkurat kan holde skindet på næsen. Vi er her jo for at tjene penge, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg interesserer mig generelt for, hvad der skal til i hverdagen, for at man opnår en god økonomi i sin virksomhed. På mit studium har vi blandt andet haft om en undersøgelse fra Seges, som fortæller hvad der kendetegner de to procent bedste landbrugsvirksomheder. Virksomhederne er blandt andet kendetegnet ved, at ejeren/lederen tænker forretning ind i alt, hvad han eller hun gør, samtidig med at fokus på ledelse ligger på højde med fokus på økonomi.

Man kan altså ifølge Nicolai Skjoldemose Johansen udlede, at de bedste to procent måske netop er gode til rent faktisk at opfatte deres virksomheder som virksomheder og agere derefter.

Patriotisk Selskab vil gerne have flere som Nicolai

Patriotisk Selskab er glad for at have Nicolai i praktik og er meget interesseret i andre unge talenter som Nicolai.

- Nicolai har været rigtig god til at stille spørgsmål og bidrage med interessante vinkler på opgaveløsningen, som vi ikke selv har tænkt på, fordi man hurtigt kommer til at gøre, som man plejer. Hvis andre studerende som Nicolai er interesserede i et praktikforløb, skal de endelig tage kontakt til os, siger chefkonsulent Thomas Skøtt, Patriotisk Selskab.