Fremover betyder en EU-regel, at ejere af betalingsrettigheder ikke kan købe flere betalingsrettigheder, hvis der ikke udøves mindst én landbrugsaktivitet. Det skriver NaturErhvervstyrelsen.

En del betalingsrettigheder ejes af personer eller eksempelvis kommuner, som ikke selv driver landbrug, og som lejer betalingsrettighederne ud til landbrugere. Det ændres der ikke ved. Ejerne vil stadig få deres betalingsrettigheder tilbage automatisk, når aftalen udløber i Tast selv-service. Ejerne kan også forlænge eller indsende en ny midlertidig overdragelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reglen gør dog, at ejere af betalingsrettigheder ikke kan købe flere betalingsrettigheder medmindre, at de dyrker landbrugsafgrøder, slår permanente græsarealer eller holder husdyr.

Formålet med EU-reglen er, at betalingsrettighederne holdes inden for landbrugserhvervet, så man fremover undgår, at andre kan tjene penge ved at leje betalingsrettigheder ud.

Hvis du ikke er aktiv landbruger

Hvis du har fået overdraget betalingsrettigheder i 2016, og du ikke søger grundbetaling, kontakter NaturErhvervstyrelsen dig.

Hvis du ikke kan dokumentere, at du udfører mindst én landbrugsaktivitet, vil overdragelsen blive afvist. Samtidig vil NaturErhvervstyrelsen afvise efterfølgende overdragelser af betalingsrettighederne.

Du kan nå at tilbageføre overdragelsen af betalingsrettighederne inden 21. april 2016, og i stedet kan sælger eller bortforpagter indsende en overdragelse direkte til den, der søger støtte i 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kan indgå en privatretlig aftale, om at der kun er tale om leje, og at forpagteren overdrager betalingsrettighederne videre til en eventuel ny forpagter, når forpagtningen ophører, lyder det fra NaturErhvervstyrelsen.