Der er langt fra Danmark til Taldom. Det har de otte investorer bag Agripo-Taldom måttet sande flere gange, siden de i 2003 besluttede at etablere svineproduktion i Rusland.

Projektet har været plaget af en del forsinkelser. Nogle skyldtes problemer med at få leveret byggematerialer, hvilket tvang danskerne til at istandsætte flere gamle bygninger, end det oprindeligt var planen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre forsinkelser skyldtes forskelle på dansk og russisk praksis.

- Hvis man giver danske arbejdstegninger til en russisk håndværker, så vil han læse dem ud fra sin uddannelse og erfaring, og det skal man være obs på, siger en af de otte investorer, Henrik Hoeck, der selv er svineproducent.

Kommunikation

Der er ikke længere en fastboende dansk driftsleder i Taldom. Der var stor udskiftning på posten, og det fremmede ikke kommunikationen, fortæller Henrik Hoeck.

- Driftslederne var afhængige af tolke og var klemt mellem to verdener – investorerne i Danmark og de ansatte på farmen, siger den fynske svinebonde.

Danskeren på stedet i dag, agronom Bent Juul Nysom, er ansat i den danske del af selskabet og arbejder på lige fod med de russiske ansatte. I det daglige arbejder han sammen med konsulent Peter Lock. Han er den nyeste af de otte investorer og fungerer som koordinator på projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fjorten dage i begge ender

Også den korte vækstsæson i Taldom-området kom lidt bag på danskerne. Sidste års høstresultat var skuffende og fik danskerne til at tvivle på, om det rent faktisk kunne lade sig gøre at dyre korn så højt mod nord i Rusland.

- Men det var bare os, der var kommet for sent i gang i marken i efteråret 2005. Vækstsæsonen er en del kortere herovre. Du skal skære fjorten dage af i begge ender, siger Henrik Hoeck.

Ifølge Bent Juul Nysom, der er markansvarlig på farmen, er det risikabelt at så vinterhvede senere end 15. september.

En anden forskel på landbrug i Danmark og Rusland er afsætningsforholdene. .

- Hvis man vil etablere sig i Ruslands, skal man først og fremmest vide, hvad man vil producere, for herovre kan man ikke bare ringe ned til den lokale foderstofhandel. Her er alt baseret på kortvarige kontrakter, siger Henrik Hoeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firs millioner

Sammen med IØ-fonden har de otte danskere investeret 80 millioner kroner i projektet , og ifølge direktør Torben Thomsen vil man fortsat investere, fordi der stadig er stor efterspørgsel på svinekød i Rusland.

Svinepriserne er ganske vist faldet på det seneste, men ligger med 12-13 kroner kiloet stadig et pænt stykke over niveauet i Danmark.