Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Er du sikret mod lynskader?

Af Jacob Hove - 11. jul. 2014 KL. 09:32

Ødelagte malkerobotter og ventilationsanlæg og døde dyr efter overophedning. Det er blot nogle af de skader, der hvert år rammer landmænd i sommerens lynsæson.

85 procent af alle lyn slår ned i månederne juni, juli og august.

Hvert år rammes flere tusinde gårde af skader efter lynnedslag.

I 2013 skyldtes 24 procent af lynskaderne direkte lynnedslag, mens 15 procent af lynskaderne skyldtes overspænding, som rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet.

Det viser tallene for Topdanmarks landbrugskunder.

Derfor er det vigtigt at være forsikret mod uheld, lyder det fra Topdanmark:

- Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i fx computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, går det galt. Vi har blandt andet oplevet tragiske hændelser, hvor dyrene simpelthen er døde på grund af overophedning, efter at ventilationsanlægget er blevet sat ud af spillet af lynnedslag, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm.

- Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Vi oplever, at mange glemmer at sikre telefonforbindelsen, som ofte går direkte i computeren. Og så sker det desværre, at computeren bliver ødelagt, når lynet rammer. Derfor opfordrer vi til, at man får lynsikret alle el-tavler, telefonforbindelser samt spændingsgivere til el-hegn, siger Svend-Anker Worm.

Skal du på ferie i lynsæsonen, kan det også være en god ide at tage stikket ud til pc, fjernsyn og andet elektrisk udstyr, der er sluttet til elnettet.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame