Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Drøje hug til sundhedstjekket

Af Rikke Albrechtsen - 8. okt. 2008 KL. 13:40

EU-parlamentarikerne havde virkelig den røde pen fremme, da landbrugsudvalget i går stemte om det såkaldte sundhedstjek af landbrugspolitikken, der skal udmunde i en minireform i slutningen af november.

Mere end 1000 ændringsforslag havde de fremsat til det forslag, som Kommissionen har lagt på bordet, og som EU?s ministre i øjeblikket brydes om at finde en endelig form på.

Og hvis det står til de folkevalgte, skal ordet minireform tages meget bogstaveligt, i og med at ambitionerne drosles betydeligt ned på flere kerneområder.

Mulighed for at genindføre interventioner

Således ser parlamentarikerne helst, at man ikke piller betydeligt ved den direkte støtte, at udfasningen af mælkekvoterne kun sker med en procent, og kun i to år (mod for eksempel Danmarks ønske om en stigning på to procent om året frem mod det endelige ophør i 2015).

De vil have mulighed for at genindføre interventionsstøtte i følsomme sektorer, og de vil skære betydeligt i planerne om at overføre midler fra den direkte støtte til mere udvikling af landdistrikterne, som ellers er et af kernepunkterne i reformen.

Derudover vil de give landene mulighed for selv at øremærke 15 procent af deres støttekroner til forskellige formål.

Skuffelse i den danske lejr

Niels Busk, der er medlem af EU-parlamentet for Venstre, er betydeligt skuffet over gårsdagens afstemning:

- Det er især dybt bekymrende på mælkedelen, der nærmest blev stemt sønder og sammen, siger Niels Busk, der mener, at det skaber uklarhed om, hvad det egentlig er, man vil med mælkekvoterne, når man kommer ud på den anden side af denne reformperiode.

- Det er et skidt signal at sende til EU?s landmænd, for de ved jo ikke, hvad de har at tage bestik af efter 2013, siger han.

Niels Busk frygter, at parlamentets bagstræberiske tilgang til reformerne kan smitte af på de forhandlinger, der foregår blandt ministrene. Blandt andet ved at give ammunition til den linje, som Frankrigs landbrugsminister og siddende EU-formand, Michel Barnier, gerne vil føre, som også kun byder på beskedne forandringer i landbrugsstøtten.

- Nu har Michel Barnier i hvert fald dækket sig godt og grundigt ind, siger Niels Busk.

Risikerer at skrue tiden tilbage

Lederen af landbrugsudvalget, den britiske konservative Neil Parish, er også skuffet over det lave ambitionsniveau.

- Sundhedstjekket skulle aldrig være en altomfattende reform af EU?s landbrugspolitik, men den kunne have foretaget nogle vigtige justeringer for at tilpasse sig til den igangværende fødevarekrise og de moderne udfordringer, som landbruget står overfor, siger Neil Parish.

- I stedet for at bringe landbrugspolitikken ind i det 21. århundrede risikerer vi at skrue tiden tilbage til mere direkte støtte, og hvor en mindre del af støtteordningerne skal bruges til miljøordninger, understreger han.

Hele parlamentet skal stemme om forslaget i november.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame