I et smukt kuperet landskab fyldt med kulturhistorie mellem Roskilde og Holbæk ligger Ryegaard og Trudsholm Godser. Ejeren er greve Johan Scheell, og godsets historie kan føres helt tilbage til 1200-tallet, hvor forskellige konger drev godset - senest Valdemar Atterdag. Derefter faldt det i private hænder, og i dag består ejendommen af godserne Ryegaard og Trudsholm, hvor der tilsammen er 700 hektar markbrug plus skovbrug, juletræer og pyntegrønt.

- Inklusiv pasningsaftaler sår vi 1.000 hektar og høster 850 hektar, fortæller driftsleder Erik Borup, da vi besøger ham midt i august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I mere end 10 år har man praktiseret pløjefri dyrkning på Ryegaard, og det passer rigtig godt i Erik Borups forestilling om bæredygtighed.

- Vi er ikke fanatiske, og jeg har da også valgt at pløje de arealer med rajgræs, som skulle lægges om i år for at få bugt med genvæksten af græs. Normal procedure hos os er at fjerne udlægshalm, men den øvrige halm snitter vi, og så harver vi jorden.

Den øvrige drift af godsets aktiviteter kører ud fra en meget åben og offensiv strategi, hvor de ikke alene huser TV2 Fri-programmerne, men også samarbejder med andre om at udbyde teambuilding på godset, konferencer og firmafester i selskabslokalerne på Trudsholm, hestevognskørsel i forbindelse med juletræssalg, ølgourmet. De seneste to år har de sågar også tilbud om, at gæster kan være med til at høste og så.

Seneste skud på stammen over udadvendte aktiviteter er et samarbejde med Dansk Planteværn, som har etableret demonstrationslandbrug med vildtafgrøder og en platform til at diskutere brugen af pesticider på Ryegård. Erik Borup står for det praktiske arbejde og til at varetage formidlingen har Dansk Planteværn hyret tidligere Basf-medarbejder Jørgen Lundsgaard.

- Alle er velkomne til at komme og opleve, hvordan vi med ganske enkle midler for eksempel vildtstriber, insektvolde og lærkepletter kan forbedre biodiversiteten og dermed levestederne for agerhøns, harer, råvildt og lærker og samtidig sprøjte vores afgrøder efter behov, fortæller Erik Borup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Erik Borup og driften af Ryegaard og Trudsholm Godser i det nye nummer af Agro, som udkommer på fredag den 12. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.