Hos Ilderhede Kloak- og Spuleservice i Sdr. Felding er man specialister i dræning. Virksomheden lægger både nye dræn i landbrugsjorden, så afgrøderne ikke bliver for våde, og udskifter ældre dræn, der ikke længere fungerer optimalt, ligesom man lægger dræn for kommuner i for eksempel boldbaner.

Med årene er antallet af arbejdsopgaver blevet flere, og derfor er det også naturligt, at indehaver af Ilderhede Kloak- og Spuleservice, Michael Pagaard har taget den nye teknologi til sig, nemlig dræning med hjælp fra en GPS.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi dræner årligt omkring 100 kilometer, og vi har netop fået monteret et nyt GPS-system på drænploven, siger Michael Pagaard fra Ilderhede Kloak- og Spuleservice, der allierede sig med leverandøren Geoteam, da han skulle have installeret det amerikanske Trimble-system på sin Case IH bæltetraktor, der er efterspændt en Solimax drænplov.

Sparer tid

- Vi er de første i Danmark inden for dræning, som Trimble har leveret GPS-systemet til. Jeg venter mig meget af det. Dræningsarbejdet bliver meget nemmere at udføre, og jeg tror, vi får en stor tidsbesparelse, siger Michael Pagaard.

- For noget af det særlige er jo, at GPS'en gør, at systemet selv sørger for at nivellere, tilføjer han.

Michael Pagaard har dog valgt samtidig at holde fast i det gode, gammeldags vaterpas.

- Men det er nu især for at konstatere, at ploven står lige. For det virker altid, og det er til at regne med, siger Michael Pagaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Pagaard grundlagde sin virksomhed i 2007 og købte sin første drænplov året efter - lige da krisen satte ind.

Men siden er det kun gået fremad.

- Min erfaring er, at flere og flere landmænd har fået øjnene op for, hvor vigtigt, det er at dræne, siger Michael Pagaard, der har tre mand ansat.

Undersøg først

I lighed med landets eksperter inden for dræning, understreger han, at det er vigtigt at kende sin jord:

- Ja, det er meget vigtigt, at man får undersøgt jordbunden først, inden man går i gang med at dræne. Vi har ikke to opgaver, der er ens, og derfor besigtiger vi altid jordbunden først og tager prøver for at finde ud af, hvilken slags dræning der er bedst i lige netop det område, siger Michael Pagaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dræning kan laves med flere forskellige slags drænrør. Den ene løsning foregår med nøgenrør med filtersand og den anden løsning foregår med tæpperør, hvor Michael Pagaard opererer med fire forskellige slags, nemlig tæpperør i størrelserne PP 300, PP 450, PP 700 og PP 1000.

- Hvilket slags rør, der skal bruges til dræning, afhænger af jordtypen, siger Michael Pagaard.

Der er flere forskellige måder at grave dræn ned på. Man kan grave, og man kan pløje. Hos Ilderhede Kloak- og Spuleservice er man specialister i drænploven.