Ved Runkenbjerg ved Vejle vil Naturstyrelsen snart sløjfe dræn og grøfter på 18 hektar lavtliggende landbrugsjord. Derefter vil vandstanden stige, og nye enge vil vokse op - svarende til flere end 33 fodboldbaner med ny, våd natur.

Projektet er et af de første, der får støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets såkaldte lavbundsordning. I alt modtager det 2,7 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber, vi snart kan give grønt lys til nye projekter, så vi vil se flere våde naturområder rundt omkring i landet,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

- Lavbundsprojekter som dette ved Runkenbjerg er lidt af et hattrick. Det virker både på naturen, klimaet og miljøet. Det reducerer udledning af kvælstof, begrænser udledning af drivhusgasser og skaber nye levesteder for vilde planter og dyr, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Miljø- og Fødevareministeriet vil i perioden 2014-2017 give 165 millioner kroner i tilskud til, at lavtliggende marker kan blive forvandlet til våde naturområder. Tilskuddene dækker lodsejernes tab og udgifter til lukning af dræn og grøfter.

Mindre klimabelastning

Når lave landbrugsjorder bliver vådere, reducerer det drivhusgasudledningen, fordi vandet holder det organiske materiale i jorden. Tilskudsordningen forventes ved udgangen af 2017 at føre til en reduktion i udledningen af drivhusgasser på cirka 33.000 tons.

Kommuner og Naturstyrelsen kan søge tilskud, og lodsejere kan rette henvendelse, hvis de har forslag til projekter. Potentialet i yderligere 60 projekter er ved at blive undersøgt, og flere kan komme til i ansøgningsrunden, der udløber 18. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi håber med disse projekter at mindske udledningen af drivhusgasser med dét, der svarer til cirka 4000 familiers årlige elforbrug. Jeg håber, vi snart kan give grønt lys til nye projekter, så vi vil se flere våde naturområder rundt omkring i landet, siger Esben Lunde Larsen.