Landmand Peter Martin Andersen og Landbrug & Fødevarer tabte fredag en sag ved Vestre Landsret om støtte til naturpleje. Sagen handler om et areal på cirka 280 hektar i Tranum Klitplantage i Vendsyssel, som Peter Martin Andersen forpagter og lader afgræsse for Naturstyrelsen. Det er sket med tilskud fra de såkaldte Miljøvenlige Jordbrugsforanstaltninger (MVJ).

I 2010 mente kontrollører fra NaturErhvervstyrelsen, at der var grundlag for at underkende dele af arealet. Blandt andet mente kontrolløren, at græsset var for langt og indhegningerne ikke gode nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrelsen krævede tilbagebetaling af 700.000 kroner, der var udbetalt som støtte i tidligere år.

Selv om faglige eksperter, blandt andet fra Naturstyrelsen, vurderede, at naturplejen var udført på en god og faglig korrekt måde, så mente Vestre Landsret altså, at NaturErhvervstyrelsens skøn ikke skulle tilsidesættes.

Dommen både undrer og ærgrer viceformand i Landbrug & Fødevarer Lone Andersen.

- Det er utroligt trist, at en landmand, der tager opgaven med naturpleje op og løser den på en rigtig god måde, som også Naturstyrelsen anerkender det, skal fratages sin støtte på grund af et skøn, der ikke har udgangspunkt i de konkrete forhold. Det er stærkt demotiverende for alle, der arbejder med naturpleje.

- Vi vil nu, i samråd med vores advokat og Peter Martin Andersen, vurdere, om sagen skal appelleres, siger Lone Andersen.