Rådgivningscenteret LandboNord tilbyder nu en 24 timers overvågning og analyse af kvægbesætninger. Den nye service har allerede vist sig at give overraskende resultater.

Uro og slåskampe

Mælkeproducent Martin Pinholt fra Aalestrup var en af de første, som fik sat et overvågningskamera op i sin stald med 220 køer. Han havde ikke forventet, at filmen ville vise noget bemærkelsesværdigt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når jeg går herude, så oplever jeg, at der er en rimelig god harmoni og balance mellem dyrene. Jeg havde slet ikke forventet, at der ville være nogle festaber eller bullies her, siger Martin Pinholt.

Derfor blev han noget overrasket, da han sammen med LandboNords kvægrådgiver, Michael Mortensen, så resultatet af overvågningen. Her kunne han konstatere, at der var slåskampe og uro i stalden, når der ikke var nogen mennesker.

Fokus på holdbare køer

- I de besætninger, som vi har været ud at filme i indtil nu, har vi mindst spottet to indsatsområder, hvor vi kan sætte ind - og det viste sig også at holde stik her hos Martin Pinholt. Vi blev dog noget overraskede over at se, hvor meget uro, der var i besætningen. Det betyder, at køerne ikke får ro til at ligge ned, hvilket igen går ud over ydelsen og dyrevelfærden, siger Michael Mortensen.

Ideen med at overvåge kvægbesætninger udspringer af LandboNords fokus på holdbare køer. Her er trivsel i stalden et af de bærende elementer, og filmen kan være et effektivt værktøj i den rådgivning.

- Typisk er vi rådgivere ikke ude i stalden flere timer, når vi kommer på besøg. Derfor kan vi heller ikke spotte dårlige adfærdsmønstre blandt køerne, men med filmen har vi en solid dokumentation, som vi efterfølgende kan drøfte med mælkeproducenten, siger Michael Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre indsatsområder

Hos Martin Pinholt resulterede besøget i tre indsatsområder: Forslag til opdeling af besætningen, da man kunne se, at der var slåskampe og uro blandt unge og gamle køer. Forslag til justering af nakkebøjler, da man kunne se, at flere køer ofte i længere tid stod med bagenden ude på gangarealerne. Forslag til ændring af fodring, da man kunne se, at køerne var klar til at æde igen efter kort tid.

Jeg synes det var fedt, vi kunne se det på film. Nu skal vi drøfte hvordan vi bedst kan løse de udfordringer. Og det er noget nemmere at drøfte det, når vi har det på film, siger Martin Pinholt.

Se video fra LandboNords døgnovervågning her: