Regeringen, Dansk folkeparti, Liberal Alliance og Konservative har netop indgået aftale om en ny naturpakke. Pakken betyder, at der fra 2016 til 2019 bliver brugt 363,5 millioner kroner på udvalgte naturindsatser og reduktion af den øgede kvælstofudledningen som følge af landbrugspakken.

En del af aftalen betyder, at der udlægges 13.300 yderligere hektar statskov, så det samlede areal kommer op på 25.000 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EU har tidligere løftet pegefingeren overfor det beskedne danske Natura 2000-areal, så derfor er det bekymrende, at der nu er planer om at flytte på grænserne for den beskyttede natur,

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident, Danmark Naturfredningsforening.

Indsatsen for at styrke biodiversiteten glæder præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop Larsen

- Vi er rigtig glade for, at der nu bliver gjort en indsats i skovene. Det har været længe ventet, men 25.000 hektar er for lidt, hvis det skal bringe Danmark i mål med at få vendt tilbagegangen i biologisk mangfoldighed, som vi har forpligtiget os til at gøre inden 2020, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun understreger, at der primært er tale om en indsats i statsskovene, men hovedparten af de nødvendige indsatsområder ligger i de private skove, og der indeholder pakken kun en meget begrænset indsats.

- Det er vigtigt, at indsatsen sker over hele landet. Vi har mange arter, som slet ikke findes i de statsejede skove. Set i det lys er det uambitiøst, hvad der er i pakken i forhold til private skove, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omprioritering af midler

Pakken indeholder samtidig flere videreførsler af naturgenopretningsprojekter, som har været undervejs siden den tidligere regering, samt en plan for at styrke bynatur. Pengene kommer hovedsageligt fra omprioritering af eksisterende midler.

- Det er godt, der er en politisk aftale om, at naturen i Danmark skal have et løft. Jeg havde dog gerne set, at det var en bred aftale, for det er det naturen har brug for et klart mål og en stabil retning, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ændringer i beskyttet natur

Aftalen lægger samtidig op til en række tiltag, der skal se på mulighederne for at flytte rundt på natur. Man vil undersøge mulighederne for mere erstatningsnatur og samtidig skal kigges på mulighederne for at flytte rundt på afgrænsningen af beskyttede naturarealer - de såkaldte natura 2000 områder.

- EU har tidligere løftet pegefingeren overfor det beskedne danske Natura 2000-areal, så derfor er det bekymrende, at der nu er planer om at flytte på grænserne for den beskyttede natur, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Derudover står der i aftalen, at man vil ændre regler for ammoniakudledning fra husdyrbrug. Dette er ifølge Danmarks Naturfredningsforening, bekymrende, fordi ammoniak allerede i dag udgør en væsentlig trussel for mange naturarealer.