DM&E og Patriotisk Selskab lancerer i samarbejde et nyt pilotprojekt, der skal give maskinstationer og landmænd erfaring med præcisionsjordbrug, herunder gradueret jordbrug. Målet med pilotprojektet er blandt andet at inddrage maskinstationen som sparringspartner til gradueringen af landmandens markproduktion.

- Vi kan i løbet af få år forvente, at præcisionsjordbrug kan blive et politisk krav for, at landbruget fortsat må anvende samme mængde hjælpestoffer som gødning og planteværn, som vi gør i dag. Derfor giver det mening allerede nu at skabe sine erfaringer om management og tekniske forhold, skriver DM&E i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DM&E inviterer 28. februar tyve maskinstationer til møde vedrørende et nyt pilotprojekt om gradueret jordbrug.

- Selve ideen bag pilotprojektet går ud på at inddrage maskinstationens viden om landmandens arealer til at lave disse gradueringskort. Maskinstationen skal altså bidrage med den viden, som konsulenten ikke har. Det er praktiske ting, som er sket i marken såsom; hvor er de våde pletter, steder med kørselsskader, og hvor er der normalt risiko for lejesæd, fortæller Gerth Petersen Holm, der er agro-konsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Maskinstationens fremtid

DM&E forventer, at gradueret jordbrug i fremtiden vil blive en langt større del af maskinstationens hverdag. Allerede nu er der flere pilotprojekter i gang med henblik på at indsamle viden om miljøpåvirkningen i forhold til udledningen af næringsstoffer. Såfremt at disse igangværende pilotprojekter viser et positivt resultat, vil disse fremadrettet blive et aktivt virkemiddel for miljøforbedrende tiltag.

DM&E ønsker derfor at gøre sine egne erfaringer, således at brancheforeningen kan rådgive sine medlemmer bedst muligt. Derfor har foreningen indgået et samarbejde med Patriotisk Selskab vedrørende emnet.

- Idéen er at inddrage maskinstationen i denne planlægning på de ejendomme, hvor landmanden ikke har interessen i markbruget, og derved overlader dette til konsulenten og maskinstationen. Det vil blive planteavlskonsulenten, som har rådgiveransvar for, at selve gradueringskortet bliver lavet rigtigt. Derved er der ikke forbundet nogen større risiko til maskinstationen, siger Gerth Petersen Holm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sparringspartner

DM&E har i dette pilotprojekt et stort fokus på at inddrage maskinstationen som sparringspartner til gradueringen af landmandens markproduktion. Det betyder, at maskinstationen skal spille en større rolle, udover at være det udførende led.

- Vi ser gerne, at maskinstationerne skal blive en aktiv del af dette tiltag. De har ekspertisen ved erfarne og motiverede medarbejdere. Desuden anvender mange af vores medlemsvirksomheder allerede det udstyr, som kan monitorere, samle og analysere data om markens forhold, siger Gerth Petersen Holm.

DM&E oplyser, at der i dette pilotprojekt desuden lægges vægt på, at maskinstations medarbejdere skal inddrages i ansvaret om, hvad der foregår i marken og aktivt registrere forholdene på jordene.

- Vi opfordrer til, at maskinstationsejerne skal motivere deres medarbejderne som piloter til at tage ansvar for markens tekniske forhold, fortæller Gerth Petersen Holm, der kan fortælle at mødet var en succes.

- Interessen for projektet er vakt. Det næste der skal ske er, at vi skal i dialog med nogle landmænd, som har interessen for at sætte projektet i gang, afslutter han.