Et land i balance blev for alvor et brandvarmt politisk emne under valgkampen, da 40 danske land- og yderkommuner anført af deres medlemskab i Landdistrikternes Fællesråd, slog til lyd for bedre rammevilkår for landdistrikterne. Politikerne har sidenhen lovet at rette det skæve Danmark op, blandt andet ved at udflytte statslige arbejdspladser til provinsen.

Hos Landdistrikternes Fællesråd, som er den overordnede landdistriktsorganisation i Danmark, er man nu klar til at sætte navn på de ti statslige institutioner, som man mener bør udflyttes. Der drejser sig om NaturErhvervstyrelsen, Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Geodatastyrelsen, Energistyrelsen, Vejdirektoratet, Trafik- og Byggestyrelsen, Søfartsstyrelsen og Kulturstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal sætte gang i vækst

- Vi har valgt de statslige institutioner ud fra, om det er arbejdsområder, der passer bedst til at ligge i København, eller om det er institutioner, der kan passe godt med styrkepositioner rundt omkring i landet, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

I dag ligger 44 procent af de statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet. Og hos Landdistrikternes Fællesråd mener man, at det er et stort problem for hele landet, da statslige arbejdspladser kan være med til at sætte gang i væksten. Steffen Damsgaard afviser samtidig det ofte hørte argument om, at det vil gå ud over kvaliteten, hvis man flytter arbejdspladser til landdistrikterne.

- Det er klart, at der vil være en omstillingsperiode. Og det skal planlægges godt i samarbejde med kommunerne med hensyn til bosætning, mulighederne for at ægtefællen kan få et job og muligheden for andre job, afslutter formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, som ser meget frem til regeringens kommende strategi på området.