Den tørre sommer kan i den grad mærkes på mængden og størrelsen af de kartofler, der i disse dage graves op og lægges i kartoffelkuler rundt om i landet og ikke mindst i det midt- og vestjyske.

En af de helt store aftagere af kartofler er fødevareproducenten Flensted ved Ansager, der bruger omkring 75.000 tons kartofler årligt til fødevareproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Af dem er omkring 90 procent fra Danmark, fortæller råvarechef Jan Marx Rasmussen hos Flensted.

Men i år skal forbrugerne vænne dig til tanken om at en 5 centimeter lang pommes frites krymper til 4,5 centimeter.

- Men der er det samme i posen i, lover Jan Marx Rasmussen.

Når tørken ikke har været den helt store katastrofe for kartofelavlerne skyldes det, at mange af landmændene i det midt- og vestjyske i forvejen har vandet, og dermed har kunnet opretholde gode vækstbetingelser for kartoflerne.

- Men vi kan fra vores leverandører tydeligt se, at i de områder, hvor der eksempelvis er læhegn i nærheden, har der været kamp om vandet, og udbyttet er lige dér blevet væsentligt reduceret ? nogle steder med op til 30 procent, siger Jan Marx Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også kvaliteten af kartoflerne har lidt under tørken på grund af vækstrevner og sygdomme som skurv.

Halvering af udbytte

Planterådgiver i rådgivningsvirksomheden Sagro, der dækker en stor del af det område, hvor de fleste kartofler produceres, kan også nikke genkendende til, at udbytterne er lave.

- Heldigvis har de fleste landmænd, der kan vande, også fulgt vores råd om at gøre det, siger Birgitte A. B. Andersen, Sagro.

Nogle af de steder, hvor der ikke har kunnet vandes er endt med udbytter på omkring halvdelen af et normalt år, fortæller Birgitte A. B. Andersen.

Til gengæld mener planterådgiveren, at kvaliteten ser ud til at være høj, ud fra de kartofler der er allerede er taget op.