I Lunderskov, syd for Vejle, bor planteavler Jesper Thorøe-Nielsen.

På sine 400 hektar dyrker Jesper blandt andet spinat, kartofler, frø, korn og raps. Foruden planteavl udlejer Jesper Thorøe-Nielsen også en del ejendomme, driftbygninger og haller ud til blandt andet opmagasinering af foder og lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den er den fødte maskine til planteavl,

Jesper Thorøe-Nielsen

Da Jesper Thorøe-Nielsens gamle Merlo teleskoplæsser sidste år stod for udskiftning, faldt valget på en Dieci Agri Tech 35.7. En af grundene til at det netop blev Agri Tech modellen, skyldtes blandt andet muligheden for PTO og 3-punktsophæng. Men det altafgørende var driftsikkerheden.

- Tingene skal gøres, når tingene skal gøres, når man arbejder med planteavl. Derfor er det vigtigt, at maskineriet er i orden og fungerer, når jeg skal bruge det, fortæller Jesper Thorøe-Nielsen.

Den fødte maskine til planteavl

Med Dieci Agri Tech's løfteevne på hele 3.500 kg kombineret med maskinens kompakthed, er opgaver blevet mange og alsidige. På gården er det for eksempel Dieci, der kører foran sneglevognen, når der høstes, kører bigballer ind og kører halm ind til halmfyret. Det er også den italienske teleskoplæsser, der flytter alle vandingsmaskinerne i sommerperioden.

- Dieci?en er ikke så tung, set i forhold til mine store traktorer. Teleskoplæsseren gør sig derfor rigtig godt i marken. Jeg har desuden vendt hjulene, så de kommer 20 centimeter længere ud, hvilket giver en sporvidde på 2 meter, så teleskoplæsseren kan køre mellem rækkerne, siger Jesper Thorøe-Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da teleskoplæsseren kun vejer 7.600 kg, og den kan køre mellem rækkerne, er det den Jesper Thorøe-Nielsen fortrækker at bruge, når spinat markerne skal radrenses.

- Dieci er et multi-tool. Den er den fødte maskine til planteavl, da den går ind og varetager traktorens opgaver, samtidig med den snildt klarer alle læsse opgaverne. Det er en maskine, der har magt over tingene, fortæller Jesper Thorøe-Nielsen om sin Dieci Agri Tech.

200 ton i timen

Når der kommer skibe ind med korn, der skal opmagasineres i en af Jesper Thorøe-Nielsens haller, så kommer der gerne 5-6 lastbiler og læsser korn af i timen - og så skal det gå stærkt.

- Når det skal flyttes korn, så bruger jeg Dieci'en sammen med en 5 meter opskubber. På den måde kan jeg flytte 150 - 200 tons korn i timen, siger Jesper Thorøe-Nielsen.

Jesper Thorøe-Nielsen skyder på, at han nok læsser 2.000 - 3.000 tons korn og kører 1.000 bigballer med den itaienske teleskoplæsser om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forfaldende opgaver

Et andet sted Dieci Agri Tech kommer til sin ret er ved ejendomsvedligeholdelse. Med en venderadius på kun 86 centimeter, forhjulsstyring, 4-hjulstyring og krappestyring kommer den let rundt alle steder, som for eksempel når der skal renses tagrender og ordens andet forefaldende arbejde på JesperThorøe-Nielsens bygninger.

- I forbindelse med mine ejendomme, er der en del vedligeholdelse. Dieci er manøvredygtig, kompakt og let at komme rundt med. Det er nogle eminente egenskaber i gamle bygninger med kryds spær, og når man skal arbejde tæt op af bygningerne, fortæller Jesper Thorøe-Nielsen.

Her ud over har Jesper Thorøe-Nielsen fundet ud af, han også kan bruge sin Dieci til at afrette sine grusveje, og derved spare penge på at få eksterne folk ud til det.

- Ved at spænde en vejhøvl efter Dieci'en, og montere en skovl med stabilgrus foran, så er teleskoplæsseren rigtig god til at afrette grusveje. Det giver en besparelse, da jeg ellers skulle have købt mig til dette arbejde, siger Jesper Thorøe-Nielsen.