Dansk Folkeparti må skyde en hvid pil efter at ændre på processen, når det handler om naturfredning.Det står klart efter forslaget var under førstebehandling i Folketinget i dag, torsdag.

- Alle partier stemte forslaget ned. Det kom ikke bag på mig, siger Pia Adelsteen til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkret handlede forslaget om, at en fredningssag kun bør kunne rejses, hvis den berørte lodsejer er varslet tidligt i processen. Derudover var det også en del af forslaget, at andre end Danmarks Naturfredningsforening skal have mulighed for at stille forslag til, hvilke områder, der skal fredes.

Vil holde øje med DN

I dag er det udelukkende Danmarks Naturfredningsforening, der kan fremsætte forslag til fredningssteder. En rettighed som Thorvald Stauning i 1937 indførte. Men Dansk Folkeparti ønskede at åbne op for, at også andre organisationer kan have den rettighed.

Debatten har raset på sociale medier og i pressen, siden DF offentliggjorde forslaget i december sidste år. Det er blandt andet grunden til, at det ikke er en skuffet Pia Adelsteen, som Maskinbladet taler med efter nederlaget i Folketingssalen.

- Jeg synes, det har været en rigtig god debat, og det er godt, at der er skabt et fokus på det, siger hun og hæfter sig ved regeringens udmeldinger:

- Jeg synes, det er meget positivt, at ministeren meldte ud, at når man som Danmarks Naturfredningsforening har eneret til at stille de her forslag, så forpligter det også, hvordan man forvalter den rettighed. Det er noget, ministeren sagde, man vil holde øje med, og det synes jeg er godt, siger Pia Adelsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt vi tog det op

Så på trods af nedstemningen, så er Pia Adelsteen ikke i tvivl om, at hun har sat gang i en debat, der er vigtig.

- Det er noget, jeg har fået så mange tilkendegivelser fra lodsejere på, at de føler sig berørt af de fredningssager, som de er blevet en del af, så det siger noget om, at det er godt, vi tog det her op, siger hun.

Lige for nu er selve beslutningsforslaget lagt i graven, men for Pia Adelsteen stopper det ikke her. For hun vil følge op på ministerens løfte om at holde øje med, hvordan lodsejerne inddrages i fredningssagerne.

- Jeg kunne godt finde på at stille ministeren spørgsmål til, hvordan man vil holde kontrol med den procedure, som Danmarks Naturfredningsforening bruger, siger hun.