- At finde mastitis er lidt som en detektivserie. Du skal lade som om, du er Sara Lund fra Forbrydelsen og i gang med noget godt gammeldags politiarbejde, lød det fra Ruth Zadoks fra Moredun Research Institute ved University of Glasgow i et oplæg på kvægkongressen.

Ud over at være ajour med danske krimiserier har den hollandske professor og Ph.D Ruth Zadoks årelang erfaring med forskning i yversundhed både i USA og Skotland. Hun forklarede, at en del af politiarbejdet går ud på at tage bakteriens fingeraftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der findes en lang række forskellige stammer af de bakterier, der kan føre til yverbetændelse. Faktisk kan køerne få forskellige stammer af at spise det samme foder. Men det er usandsynligt, at koen får den samme bakteriestamme to gange. Og den information kan vi bruge til noget, når vi skal finde årsager og løsninger til mastitis, sagde Ruth Zadoks.

Var bakterien helt væk?

Når E.coli-mastitis vender tilbage igen og igen, er der ifølge professoren to muligheder: Enten bliver koen konstant inficeret med nye bakterier, eller også var det kun symptomerne, der forsvandt, men bakterien var ikke væk.

- Hvis det første er tilfældet, har koen enten problemer med resistens, eller også er hendes miljø for bakteriefyldt. Hvis det andet er tilfældet, er behandlingen mod mastitis ikke effektiv nok, forklarede Ruth Zadoks.

Selv om den tilbagevendende mastitis ser ens ud i de to tilfælde, er årsagen og løsningen forskellige. Derfor kan det være en god idé at undersøge hvilken stamme af bakterien, der er tale om, når den kommer igen og igen.

Smitte- eller miljøbakterie?

Bakteriens fingeraftryk kan også afgøre et andet spørgsmål - nemlig om bakterierne kommer fra smitte eller fra miljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis køerne i en besætning har den samme bakteriestamme, er det sandsynligt, at de har smittet hinanden. Har de forskellige stammer, kommer bakterierne formentlig fra miljøet, forklarede hun.

Nyere forskning viser, at nogle af de bakterietyper, vi forbinder med smitte, kan vise sig at komme fra miljøet, og omvendt - at nogle af de typiske miljøbakterier kan smitte - både fra ko til ko og mellem køer og mennesker.

- Man har fundet frem til, at de formodede miljøbakterier S. uberis og Klebsiella kan smitte, hvorimod en typisk smittende bakterie som S. aureus kan vise sig at komme fra mennesker eller fra miljøet, fortalte professoren.

Det kan derfor være afgørende, at man ikke blot finder ud af, hvilken type bakterie, der er tale om, men også hvilken stamme - og om alle køerne har den samme stamme.