Komplicerede IT-løsninger eller programmer er ikke altid nødvendige for at optimere driften. Programmet Udbyttestyring er en simpel og enkel løsning til danske melkartoffelavlere, som de gratis kan benytte via hjemmesiden www.kartoffeludbytte.dk .

- Systemet giver kartoffelavleren adgang til en masse data, såsom det nøjagtige udbytte på markniveau, samt et hurtigt overblik over diverse kvalitetstillæg og fradrag, fortæller Rasmus Trads, som er agrochef på Karup Kartoffelmelfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det eneste avleren skal gøre, er at koble et marknummer til vejesedlen på hjemmesiden, se figur 1, som automatisk overføres til hjemmesiden sammen med alle kvalitetsparametrene direkte fra fabrikken.

- Avlerne kan derefter løbende følge deres data, og hurtigt ændre eller tilpasse for eksempel indstillingen på optageren, inden hele leveringen er foretaget. Udbyttestyring er et knaldgodt system til at vurdere udbytte og eventuelt ændre ting - enten omgående eller til næste sæson, fortæller Rasmus Trads.

Men det er ikke kun kartoffelavlere, Rasmus Trads mener, kan have glæde af et sådant system.

- Ideen med Udbyttestyring kunne jeg sagtens forestille mig, at foderstofferne tog til sig. Så havde landmanden mulighed for at kende blandt andet frarensning og tørringsomkostninger, udbytter i renvægt og vandprocent. Dermed havde landmanden et redskab til at vurdere, hvad det koster at starte for eksempel en time tidligere eller køre en time længere i forhold til vandprocenten.

I Agro, der udkommer fredag den 13. november kan du læse mere om Udbyttestyring, og hvilke fordele det kan have for planlægning og optimering af sin kartoffelavl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.