Da landmand Niels Martin Krags teleskoplæsser var ved at være slidt ned, fik han en idé.

I stedet for at skulle investere i en ny teleskoplæsser, overvejede han om det kunne betale sig at satse på en selvkørende fuldfodervogn i stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det startede egentlig med, at vores teleskoplæsser var ved at være godt slidt. Og så var det, at vi kom til at snakke om, om det ikke kunne være en god idé at få fat på en selvkørende fuldfoderblander i stedet. Hvis vi skulle ud og investere i en ny teleskoplæsser, ville det også være dyrt, og hvis vi i stedet valgte en selvkørende fuldfoderblander, kunne teleskoplæsseren holde lidt længere, siger landmand Niels Martin Krag.

For og imod

Overvejelserne var mange og omkring flere faktorer. De enkelte maskiners holdbarhed var en væsentlig faktor. Men samtidig skulle Niels Martin Krag overveje, hvor meget tid der kunne spares ved at fodre køerne med en selvkørende vogn.

- Med den bugserede løsning skulle vi for det første servicere flere maskiner for at kunne fodre dyrene. Derudover bruger vi ekstremt meget tid på at flytte de forskellige foderelementer rundt fra det ene sted til det andet, siger Niels Martin Krag.

Stor besparelse

Efter at have regnet på både omkostningerne ved at holde traktor, teleskoplæsser og fodervogn ved lige og derudover lagt til, at der hver dag blev sparet en del tid i fodringsprocessen, kom Niels Martin Krag frem til, at indkøbet af den selvkørende fuldfodervogn ville spare bedriften for omkring 400 kroner om dagen.

- Jeg vil tro, at vi sparer cirka en times arbejde hver eneste dag. Og derudover sparer vi omkring 400 kroner dagligt, hvis vi regner nedskrivninger på maskinerne med. På denne måde sparer vi både tid og penge. Det giver mening for os, men det gør det jo ikke nødvendigvis for alle, siger Niels Martin Krag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Niels Martin Krags bedrift indgår 330 køer i alt. Siden han købte fodervognen, er bedriften voksen med 60-70 køer ? og Niels Martin Krag sparer stadig tid og penge.