I disse dage kan den helt nye Quadrant 5300-presser opleves på dansk grund, idet den danske importør af Claas, LMB Danmark A/S, rejser rundt i landet og viser den nye bigballepresser frem, som dels har et spændende ballemål på 90 x 120 centimeter, og dels byder på mange intelligente løsninger.

Hele maskinen indstiller selv trykket i ballekammeret ud fra informationer om et balle-hårdheds ønske, samt bindegarnets kvalitet og den aktuelle belastning af presseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det eneste chaufføren skal gøre, er at indtaste den ønskede presseintensitet og den anvendte garnkvalitet i terminalen, så sørger presseren for, at alle balle vil veje det maksimale.

- Iwer Dall, produktchef hos LMB Danmark

- Det eneste chaufføren skal gøre, er at indtaste den ønskede presseintensitet og den anvendte garnkvalitet i terminalen, så sørger presseren for, at alle balle vil veje det maksimale, fortæller Iwer Dall, produktchef for blandt andet den nye Qyadrant-presser.

systemet kalder Claas for APC, som står for Automatic Pressure Control. Presseren får informationer fra fire sensorer på knytteren på pressren, og fra stempelets fæstning på hovedrammen, og regulere automatisk trykket i pressekanalen.

- Det betyder, at selv uerfarne chauffør på en presser kan få alle baller til at veje over 500 kg, uden at bekymre sig om, at eksempelvis bindegarnet springer på ballerne.

Styres fra tablet

- Hele maskinen styres fra en tablet, og det betyder, at vi ikke behøver at sidde i traktorsædet, for at styre presserens funktioner, men klarer det hele fra jorden, naturligvis i behørig sikkerhedsafstand til presseren, fortæller Iwer Dall, mens han demonsterer opklapning af pick-up og opbakning, som eksempelvis kan foretages fra en tablet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ude fra jorden kan chaufføren også reversere indføringen på presseren. Claas Quadrant 5300 leveres med hydraulisk indføring, og dermed kan hele pick-uppen reverseres, hvis der pludselig sker en forstoppelse.

Ingen vedligehold af kæder

Når man slår sidepladerne op på den nye presser, så er noget af det første man bemærker, at der ingen kædetræk findes.

- Hele drivlinen er opbygget med gear og aksler, og derved er der ingen kæder. Det gør maskinen lettere at vedligeholde i hverdagen, påpeger Iwer Dall, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hele er sikret med automatkoblinger, og derfor er der ingen springbolte.

Faktisk sidder der kun én springbolt på presseren, og det er i svinghjulet, fortæller Iwer Dall.

Selv hvis rotoren bag pick-uppen skulle forstoppes, så kobler presseren selv ud, og vipper bunden ned, så materialet kan komme ud af presseren.

- Chaufføren skal blot sænke PTO-omdrejningerne, og presser sørger dermed selv for at tilkoble igen, så chaufføren blot sætter omdrejningerne på PTO-udtaget, når presseren er klar til at fortsætte.

Selve oppakker er ligeledes mekanisk trukket med gear, dog er oppakker-cyklussen hydraulisk styret, og chaufføren kan justere opbakningen efter skårets størrelse.

- Det betyder en perfekt fyldning af presserkanalen under alle forhold, og dermed meget formfaste baller i alle afgrøde, fortæller Iwer Dall.

I oppakkerkanalen sidder der to sensorer som aktiverer oppakkeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Interessant ballemål

Med en ballevægt på over 500 kg for en 90 x 120 centimeter balle er Quadrant-ballerne pludselig et ret interessant ballemål for den alternative 120 x 120 centimeter ballemål.

- Når der kan stables 30 til 40 procent flere baller på hvert lastbil læs, så er der virkelig øknomi i at skifte over til dette ballemål frem for 120 x 120 centimeter fortæller Iwer Dall.

Lisbjerg værket ved Aarhus har ifølge Claas allerede åbnet op for at tage imod ballerne af den nye størrelse.

Luft på bindeapparatet

Foruden en fysisk større presser, så er der også nyheder at finde oven på presseren. Bindeapparatet er blevet opdateret med blandt andet en ny og kraftigere knytter.

Knytternæbet og klempladen er blevet ændret konstruktionsmæssigt, så der arbejdes med længere garnender. Dermed kan knuden ikke længere gå op under højt pressetryk. Den nye knytter arbejder desuden med en ny aktiv garnstyring. Den holder garnet fast med maksimalt pressetryk, mens ballen fyldes, og reducerer trykket under bindingen. Det belaster garnet mindre, så de nye pressere binder ballerne selv med garn af dårligere kvalitet, ifølge Claas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som noget særligt er knytterapparatet udstyret med en excentrisk nålestyring. Det betyder, at nålens hastighed varierer, så der er mere tid til bindingen. Når nålen bevæges opad, accelereres den hurtigt, hvorefter den bliver længe på knytteren. Derefter trækkes den igen hurtigt nedad.

De nye pressere er desuden udstyret med Turbo Fan, som Claas kalder det luftsystem, som sørger for at rense knytterne for halm og støv. Luften føres til knytterne med en hastighed på 140 kilometer i timen.

Quadrant kan desuden leveres i tre forskellige versioner, enten uden snitteknive, med 25 knive i Roto Cut-varianten og med 51 knive i Fine Cut-versionen.