Skuer man tilbage til den tid, da KFK og DLG var hovedaktørerne i danske grovvare-branche, får man et godt billede af grovvaremarkedet i Australien. De to store aktører, Landmark og Elders, sætter dagsordenen med nogle få mindre grovvarefirmaer i kølvandet. Fællesnævneren for samtlige er aktieselskabsformen, der også dominerer i mejerisektoren.

Australiens største mejeri, Murray Goulburn Cooperative, er dog andelsejet, og med en tredjedel af den indvejede mælkemængde er mejeriet det største, og det sætter prisen. I 2016 kom mejeriet ud med en relativt høj afregningspris - alt for høj skulle det vise sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktøren blev fyret og andelshaverne skal nu betale tilbage. De private mejerier, der fulgte med op i pris, holder dog sine mælkeproducenter skadesløse.

Verdensomspændende

Landmark ejes af Agrium, en verdensomspændende virksomhed med interesser i europæisk og canadisk gødningsindustri, ejer af et par hundrede siloanlæg i Canada og med verdensomspændende interesser i mineindustrien.

Landmark har gennem årene befundet sig i overhalingsbanen, hvorimod Elders af flere omgange har været henvist til nødsporet. Alene i årene 2009 til 2014 tabte firmaet 9 milliarder kroner. Organisationen er blevet slanket med massefyringer og ikke landbrugsrelaterede virksomheder er solgt fra. Det ser nu ud til, at aktiviteterne kan generere et tilfredsstillende resultat.

I dag koncentrerer de australske grovvarefirmaer sig om deres kerneområder og ejerandelene i eksterne virksomheder, også de grovvarerelaterede, begrænser sig til minoritetsaktieposter.

5.000 landbrugskunder

Operatørerne på det sydaustralske grovvaremarked betjener godt 5.000 farmere inden for de traditionelle områder, planteavl og husdyrbrug. Hertil kommer knapt 7.000 virksomheder med gartneri, frugt og bæravl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmark og Elders ejer halvdelen af afdelingerne, resten drives på franchisebasis. Franchisemodellen er dog ikke uden risiko for franchisetagerne. I Balaklava, Mid-North, 100 kilometer nord for hovedstaden Adelaide, er der således blevet ryddet op. Elders er forsvundet og Landmark har konsolideret sin position som egnens grovvareselskab, nu kun i konkurrence med en mindre udbyder med begrænset sortiment. Kommunen omkring Balaklava er 10 procent af Danmarks størrelse og med kun 7.500 hoveder er der masser af plads til broadacrefarming, planteavl med eller uden får, på farme typisk mellem 1.000 og et par tusinde hektar.

21 år med grovvarer

Efter 21 år med nøglerne til Landmarks Balaklava-afdeling føler franchisetagerne Kelly Evans og Shayn Faehrmann sig på sikker grund. Hver måned betales en afgift til moderselskabet, og aftalen baseres på rullende tre-årige kontrakter, der genforhandles et år før udløb.

- Så længe vi lever op til vore økonomiske forpligtigelser og markedsfører os i overensstemmelse med Landmarks kodeks, forbliver vi en del af den grønne familie, siger de.

Kelly Evans er overdirektøren med hovedansvaret for forretningens omsætning af får og kreaturer. Shayn Faehrmann styrer firmaets detailafdeling og er egnens ekspert, når det gælder plantebeskyttelse. Sprøjteplaner og den kommercielle håndtering af planteværnsprogrammet optager hans tid fra april til vækstsæsonen slutter i august-september.

Kelly Evans er desuden et kendt navn i kreaturbranchen med kunder i Cooper Pedy 850 kilometer mod nord. En af dem er Es Hoepner med en større kvægfarm oppe i det normalt knastørre nord. Når det går rigtig godt med tilstrækkelig regn, har han én Brahma-ko pr. 30 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også ejendomssalg

Sortimentet i en sydaustralsk grovvareforretning varierer meget fra egn til egn. Hos Landmark, Balaklava, satses bredt, og ud over omsætningen af husdyr og kemikalier samt alt, hvad man normalt møder i en blandet landhandel, er man til landbrugsforsikringer, uld og ejendomshandel.

Den helt store omsætning og fortjeneste i Balaklava hentes i afdelingen for merchandise. Den repræsenterer 65 procent af den totale omsætning, og den tunge kemikaliepost suppleres med ikke-receptpligtige produkter til sundhedsindsatsen i husdyrholdet, materiel til hegning, fangefolde, vandsystemer (vandrørene ligger i 10 centimeters dybde, hvilket gør denne business meget interessant), regnvandstanke (med en årlig nedbør på ikke meget mere end 300 millimeter, gælder det om at samle hver en dråbe), skulle man have brug for et vandtrug eller en feeder er Landmark, Balaklava, stedet.

Omsætningen af får og kreaturer kommer med 23 procent af omsætningen ind på andenpladsen.

Shayn Faehrmann fortæller, at 90 procent af farmerne er kunder hos en privat planteavlskonsulent.

- Det er normalt ikke en trussel for vort salg, at konsulenten udarbejder sprøjteplanen, men jeg føler mig dog mere tryg ved, at jeg løser opgaven. Jeg kender vort produktprogram bedre end konsulenten gør. Skal han kunne give en kvalificeret rådgivning til sine kunder, uanset leverandør, kræves en viden og erfaring, der ligger ud over det muliges kunst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Farmerne er tilsyneladende ikke helt uenige i den opfattelse, og flere og flere vælger ifølge direktøren, at få deres sprøjteplan udarbejdet på Landmark papir.

Strategisk samarbejde

Med hensyn til indkøb forhandler Landmark prisaftaler med diverse leverandører, og det er så op til afdelingerne at til- eller fravælge tilbuddet.

- Har Landmark forhandlet sig frem til en gunstig aftale på et produkt, som vi i forvejen forhandler, benytter vi os naturligvis af tilbuddet. Ofte følges aftalen op af en landsdækkende markedsføring, og så er vi helt klart med, understreger Faehrmann.

På det strategiske plan samarbejder Landmark med en vifte af leverandører. Indenfor plantebeskyttelse, gødningsanvendelse og udsæd, korn og frø, samarbejdes om forsøgsvirksomhed og produktudvikling, og 250 konsulenter er ansat til at rådgive farmerne fra firmaets 400 afdelinger. Skulle Landmark i Balaklava stå overfor en vanskelig rådgivningsopgave, trækker de på konsulentstaben, der håndterer alle forekommende udfordringer i en planteavlsbedrift, lige fra jordbundsanalyser til effektiv udnyttelse af de begrænsede vandressourcer og præcisionslandbrug.

Et relativt nyt tilbud er finansiering, indtil nu med vægt på finansiering af afgrødeomkostninger fra såning til høst. Landmark finansierer samtlige omkostninger, og indholdet ligger tæt på et dansk høstpantebrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire medarbejdere

Udover de to direktører beskæftiges tre medarbejdere i Balaklava-afdelingen plus en ekstern Landmark-medarbejder med ansvar for ejendomssalget. På årsbasis omsætter Landmark på det nationale plan kun 1,2 millioner ton gødning. 8,5 millioner får og kreaturer omsættes gennem auktioner, privat handel og online.

Faehrmann tilstræber, at kunderne føler sig hjemme i forretningen.

- Kunderne skal have en god service, og så skal vi kende vore produkter og have et kvalificeret svar, når farmeren spørger.

Uddannelse af medarbejderne er begrænset. Stort set er det udelukkende de to medarbejdere med kontakt til forsikringskunderne, der jævnligt får poleret guldkornene. Forsikringssummerne kan være svimlende, og skulle skaden ske, bortelimineres eventuelle tvister kun, hvis kontrakten holder vand. Skulle en højtydende malkeko dø grundet en forkert rådgivning, er den omkostning til at overse selv for en mindre grovvareforretning. Anderledes stiller det sig med en stor, moderne jetærsker og 800 hektar uhøstet korn, hvis alt udbrænder.