Spis økologisk og undgå sprøjterester, lyder et ofte gentaget råd.

Så simpelt er det desværre ikke. I dansk økologisk produktion er omkring 40 sprøjtemidler godkendt, herunder det naturlige og meget giftige Pyrethrin udvundet af Chrysanthemum planten. Men Spinosad er eneste middel tilladt til økologi, som kontrolmyndighederne her i landet analyserer for i økologiske varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En nylig udkommet rapport fra EU kunne tyde på, at man burde analysere for flere midler også i Danmark - om ikke andet så af forsigtighedshensyn.

I EU-rapporten om fund af pesticider i fødevarer i 2017 fandt man 134 forskellige pesticider i økologiske fødevarer fra EU + Norge og Island mod 151 forskellige pesticider året før.

Der blev fundet kobber i 252 prøver, heraf 4 over grænseværdien. Fosetyl blev fundet i 58 prøver og spinosad i 51 prøver. Alt i alt blev der fundet rester af pesticider i 12,2 pct. af de 5.806 økologiske fødevarer, der indgik i kontrollen i EU i 2017. Dansk konventionelt dyrkede afgrøder ligger på samme lave niveau.

Over 88.000 prøver af fødevarer blev i 2017 analyseret for indhold af 800 forskellige pesticider og deres nedbrydningsprodukter. Der var nul fund i 54,1 pct. af prøverne. Der var fund under grænseværdien i 41,8 pct. af prøverne. I godt 4 pct. af prøverne var der fund over gældende grænseværdi.

Konklusionen må være: Der er ingen fare ved at spise europæiske fødevarer - og risikoen for overhovedet at få rester er mindst i danske fødevarer. Det er en meget glædelig konklusion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et ønske for fremtiden, hvor vi skal blive endnu bedre, er, at der bliver testet for alle de midler, der anvendes - også i økologien. Og at alle midler - også selvom det er grundstoffer og naturlige midler, som anvendes i økologisk produktion - undergår samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler.