Miljø- og fødevareminister Ellemann Jensen er god til blomstrende ordbilleder og one-liners. Det er en vigtig overlevelsesegenskab for en minister, der ikke vil vide af sit ministeriums faglige substans og ikke vil eller måske ikke formår - at debattere på et fagligt grundlag. Venstreministeren kunne med fordel lytte til de mange medlemmer af partiet Venstre sågar også i Folketingsgruppen, der er belastet af faglig viden om ministerens resort område.

Vi i landbruget forventer ikke en minister eller et folketingsmedlem, der blot taler os efter munden, men vi kunne tænke os en minister, der tager fagligheden i de dybt komplicerede spørgsmål alvorligt og ikke udelukkende fører sig frem med dumsmarte bemærkninger på bekostning af den seriøse faglighed. Eksemplerne er mange. Ministeren bandede over landbruget, sagde han, da han blev bekendt med at, der ikke var etableret tilstrækkeligt med minivådområder ? det skyldes i høj grad det administrative bureaukrati. Han fortæller, at landbruget ikke benytter den gødning, der er til rådighed, vel vidende at den mængde han går ud fra, er baseret på gamle prognoser og ikke på virkeligheden. Og han fortæller, at udflytningen til Augustenborg ikke er uden skyld i manglende udbetalinger efter moderniseringsordningen - vel vidende at problemet er opstået lang tid inden udflytningen kom på tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hr. Minister, du beskylder Bæredygtigt Landbrug for at stå på en ølkasse og råbe. Og ja, vi vil udbrede landbrugsfaglighed fra alle de platforme, der gives. Vi taler med alle - både de unge og dem over 70 og i særdeleshed med dem, der har fingeren på den faglige puls både i forskningen og i erhvervet.

På din selvvalgte piedestal, hvorfra dine populistiske ordblomster strømmer, kan vi forstå at fagligheden har ringe kår. Men hr. Minister: ligegyldigt om du ikke vil tale med alle, så trækker fagligheden altid det længste strå.