Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Datotyranni må stoppe, der er brug for fleksible løsninger

Af Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer - 12. feb. 2018 KL. 13:51

Det kan simpelthen ikke være meningen, at en seriøs og dygtigt arbejdende landmænd skal stå med en stor risiko på grund af en mere eller mindre tilfældigt fastsat skæringsdato, skriver Torben Hansen.

DEBAT - At landbruget er et erhverv, der er afhængigt af vejret og forholdene i marken burde ikke komme som en stor overraskelse for nogen, heller ikke embedsmænd og politikere. Ikke desto mindre slås vi dog i landbruget med et helt vanvittigt datotyranni, som er til stor gene for erhvervet, og som er svært at se er til gavn for nogen.

Høstdato senest 20. august for marker med MFO-græsudlæg er - desværre - endnu et rigtigt godt eksempel på hvor galt det kan gå, når regler fastsættes mere eller mindre i blinde og uden den nødvendige fleksibilitet.

For den landmand, der ikke når at få høstet, så bliver hele MFO-afgrøden bliver underkendt til en pris af 530 kroner pr. hektar - og vel at mærke ikke bare i den mark, men i hele arealet.

At Landbrugsstyrelsen i en fornyet høring har justeret reglerne, så man kan få 14 dages ekstra frist ved at henvende sig til styrelsen er selvfølgelig et plus, men et meget beskedent et af slagsen.

Vi vil selvfølgelig med en smule større ro i sjælen kunne planlægge, at anvende græsudlæg til MFO, men der vil fortsat være situationer, hvor vi kan komme i en vanvittig klemme med den bureaukratisk tunge løsning.

Det kan simpelthen ikke være meningen, at en seriøs og dygtigt arbejdende landmænd, der overholder alle regler og udviser dygtigt landmandskab skal stå med en så stor risiko på grund af en mere eller mindre tilfældigt fastsat skæringsdato.

Derfor kæmper vi fra Landbrug & Fødevarers side på alle fronter for at få gjort op med datotyranniet, ikke bare i dette tilfælde, men overalt, hvor vind og vejr spiller en afgørende rolle for driften.

Og selv om ingen som tidligere nævnt burde være det mindste i tvivl, så lad mig da bare slutte med en opfordring til alle politikere og embedsmænd, der arbejder med området: Landbrugsdrift kan ikke sættes på formel. Ikke to år er ens, og ikke mindst set i lyset af de aktuelle klimaforandringer er det på alle måder uhensigtsmæssigt og urimeligt at sætte rigide datokrav til erhvervet. Det bliver kun en tabersag for alle parter.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame