På 200 acre sandjord, hvor der ikke kan gro korn og majs, opfører en dansk landmand fra Århusegnen i disse måneder en stald på bar mark. Jord og bygning ejes af en afrikansk samarbejdspartner, mens inventar, dyr og drift er et fælles anliggende.

Projektet, som på grund af alverdens problemer med lån, byggeri, anskaffelse af avlsdyr og ikke mindst forsinkelser med udlevering af de containere med dansk staldinventar, er blevet forsinket. Det hele startede for to år siden, da Torben Sejr Hansen deltog i en konference om muligheder i udlandet og her blev præsenteret for et par konkrete projekter i hhv. Kenya og Tanzania.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Herhjemme driver jeg landbrug med 600 søer og salg af 15.000 smågrise. Det foregår i et I/S med min søn, som har overtaget den daglige drift, og jeg fik derfor tid til at involvere mig i noget andet, forklarer han.

Samarbejdspartneren i Tanzania er en velbeslået revisor, som ikke ved noget om landbrug og slet ikke om svin, som er en sjældenhed i Afrika. Jorden kan ikke vandes, men det er planen at etablere vanding, og revisoren drømmer om at dyrke frugt og grønt på jorden.

I staldene, som ikke er færdige endnu, er målet 200 søer, som får 20 grise pr. årsso. Det er optimistisk. Torben Sejr Hansen har derfor også ansat en dansk driftsleder til at bygge besætningen op. Hun starter 1. april. Og foder er nemt at få adgang til, idet der er en majsregion i nærheden.

Udfordringer men også mange muligheder

Det har været lidt af en udfordring at få fat i ordentlige avlsdyr, men det er nu lykkedes ? oven i købet fra en avler i Tanzania, som har studeret i Foulum. Hvis der opstår sygdomme ? fx svinepest i besætningen ? ved han ikke, hvad han skal gøre. Andre udfordringer er slagtninger og salg af kødet.

- Vi bliver nødt til at opføre vores eget slagteri, og vi har derfor købt et færdigt slagteri herhjemme. Afsætningen af købet burde blive nem. Der er i hvert fald stor interesse for svinekød af en god kvalitet i hovedstaden Dar es Salaam, som kun ligger 25 kilometer fra ejendommen, vurderer Torben Sejr Hansen, som endnu ikke har styr på, hvem der skal tage sig af den del af arbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods økonomisk støtte fra Danida, er det ikke billigt at etablere sig i Tanzania, og om projektet nogensinde bliver profitabelt, har han ikke nogen sikkerhed for.

- Der er mange og store udfordringer, men også mange muligheder. Projektet skulle gerne være oppe på 50 arbejdspladser om to år, og det skal også gerne kunne køre uden min hjælp.

- Jeg oplever stor imødekommenhed, og jeg kan godt li? afrikanerne ? lige bortset fra myndighederne, understreger Torben Sejr Hansen og henviser til korruption og havnemyndighedernes forhaling af udleveringen af containere. Det kræver tålmodighed, og det har han ifølge egen vurdering ikke.