Når briterne på torsdag går til stemmeurnerne, og skal beslutte sig for om de vil blive i EU eller sige farvel og tak den 23. juni, har det konsekvenser langt ud over Storbrittaniens grænser.

Den europæiske økonomi både er, og bliver kraftigt påvirket uanset om det bliver et "Ja" eller et "Nej" til at blive i EU. Således også for den danske fødevaresektor, som eksporterer varer for 12,9 milliarder kroner årligt til Storbrittanien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har det indtryk, at langt de fleste danske virksomheder venter og ser, hvordan landet ligger efter afstemningen på torsdag.

Frank Øland, cheføkonom, Landbrug & Fødevarer

Og selvom nogle virksomheder - som eksempelvis Tican - har meldt ud, at de fokuserer på eksport til mere sikre markeder, er tendensen nu mere, at den danske fødevareklynge afventer situationen, før de handler.

- Jeg har det indtryk, at langt de fleste danske virksomheder venter og ser, hvordan landet ligger efter afstemningen på torsdag. Så ved de, om de kan regne med, at Storbritannien er en del af EU, eller der skal findes en eller anden form for alternativ handelsaftale, siger Frank Øland, cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer.

Set fra cheføkonomens stol, kan det få vidtrækkende konsekvenser, hvis briterne vælger at trække sig ud af EU. Den danske fødevareklynges millardeksport er truet.

- Hvis de vælger at melde sig ud, så tror jeg i højere grad, at man vil se de store virksomheder flytte deres produktion til Storbritannien, for på den måde at ungå at skulle forholde sig til en mulig ny handelsaftale og de besværligheder, en sådan kan føre med sig for den danske eksport, siger Frank Øland.