Opgaverne i relation til dansk vinproduktion har hidtil været varetaget af både Landbrugsstyrelsen og Fødevarestyrelsen - men en række forenklinger i administrationen af vinområdet på EU-niveau gennem de senere år betyder, at opgaver, der hidtil har været varetaget af Landbrugsstyrelsen, bortfalder. Det resulterer i, at opgaverne i forbindelse med vinproduktion i Danmark bliver samlet ét sted: Hos Fødevarestyrelsen.

100 danske vinproducenter

Konkret betyder forenklingerne, at Landbrugsstyrelsen ikke længere skal føre et vingårdsregister i Danmark med oplysninger om blandt andet den enkelte vingårds areal og de plantede druesorter. Danske vinproducenter skal dermed ikke længere indberette data om arealer, sorter, produktion, høst og lagerbeholdninger til Landbrugsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forenklingerne gælder for de små vinproducerende medlemsstater som Danmark, der ikke er omfattede af ordningen om nyplantning af vinstokke eller af ordningen om nationale støtteprogrammer.

På Fødevarestyrelsens område bortfalder det hidtidige krav om, at vinproducenter skal anmelde, hvis man vil forhøje sukkerindholdet i druerne eller afsyre vin.

Drueproducenter skal fortsat være registreret i Landbrugsindberetningen som andre primærproducenter, der dyrker afgrøder til anvendelse som fødevarer.

Officielt blev Danmark et vinproducerende land i 2000. Der er i øjeblikket cirka 100 vinproducenter i Danmark, og arealet af vinmarker udgør cirka 90 hektar.