I følgende sammendrag af Danske Svineproducenters nytårshilsen vil der blive set tilbage på året med et desværre: Fordi 2018 var kendetegnet ved ikke blot en historisk tør sommer, men desværre også en næsten lige så en historisk lav notering på grund af et voldsomt presset marked, hvor Danish Crown samtidig underpræsterede. Sammenlagt medførte det en katastrofal økonomi for mange danske svineproducenter. Det er klart, at det er en udfordring, der formentlig ikke kun kommer til at trække tråde ind i 2019 men endda i endnu flere år fremover.

Også i Landsforeningen af Danske Svineproducenter kan vi se tilbage på et begivenhedsrigt 2018, hvor Torben Hauskov afløste foreningens formand gennem otte år, Henrik Mortensen, og Per Bardrum tiltrådte som foreningens nye direktør. Den nye ledelse gjorde 2018 til det år, hvor landsforeningen genfødtes som branchens vagthund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis er det noget, som er blevet modtaget godt af langt de fleste medlemmer. Men det er klart, at når foreningen bliver mere åbenmundet, end den har været længe, er det også noget, som kan dele vandene. Derfor er det glædeligt, at det kun er et mindretal af medlemmerne, der ønsker, vi holder igen på retorikken, og dermed klør vi naturligvis forsat på med krum hals i det nye år.

Allerede nu kan vi konstatere, at der bliver nok af - ikke kun økonomiske - men også faglige udfordringer for svineproducenterne i det nye år.

For svinebranchen bliver det en udfordring at finde en finansieringsmodel for vask ved grænsen, som både holder rent juridisk og som de fleste svineproducenter kan acceptere.

I 2019 skal branchen fortsætte sit arbejde med at finde erstatninger for medicinsk zink til fravænnede grise. Tiden går, og nu har vi kun få år tilbage til at finde en løsning, der kan sikre svineproducenterne mod produktionstab og en upopulær stigning i medicinforbruget. Begge dele vil vi undgå for enhver pris.

ASF er en joker

Men det, der overskygger branchen allermest lige nu, er nok risikoen for smitte med afrikansk svinepest. Vi så, hvordan sygdommen i 2018 sprang fra Øst- til Vesteuropa, og sendte chokbølger gennem den vesteuropæiske svinebranche. Risikoen for afrikansk svinepest skal tages meget alvorligt, og derfor kan vi kun rose Fødevareministen for at sætte handling bag ord og få etableret vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse som noget af det allerførste i det nye år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det paradoksale er, at den største trussel måske også kan gå hen at blive branchens redning. Hvis der ikke kommer styr på situationen i Kina, der for øjeblikket hærges af afrikansk svinepest, kan sygdommen gå hen og blive den joker, der kan hæve noteringen og blive branchens økonomiske redningsplanke.

Landsforeningen ønsker alle danske landmænd og svineproducenter det lykkebringende 2019, som vi alle har så hårdt brug for.