Når majsen står klar til at blive høstet i sommeren 2017, forventer Seges at være klar med de første danske resultater for effektiviteten af shredding af majs.

- Vi har valgt at se nærmere på shredding, fordi der var en interesse for det blandt danske mælkeproducenter. Vi har fulgt med i, at det udviklede sig i USA, og derfor ville vi undersøge hvordan det kunne passe ind i en dansk sammenhæng, siger Rudolf Thøgersen, der er afdelingsleder hos Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort fortalt går shredding-teknologien ud på at man monterer en ny type corn cracker i finsnitteren, der med riflede valser og større hastighedsforskel på valserne sikrer en god kerneknusning, selvom snittelængden er over 20 millimeter. Desuden sker der en vis rivning af stængler og blade for at åbne mere op for bakteriernes adgang til at nedbryde cellevæggene .

- Shredding kom for alvor til Danmark i 2015, hvor majsen var ekstraordinært dårlig, så derfor gav det ikke mening for os at lave store forsøg netop det år, siger Rudolf Thøgersen og fortsætter:

- Det er meget spændende at se, hvad forsøgene viser. Vi har en formodning om, at vi vil se en forbedret fordøjelighed af stivelsen, fordi man får en bedre kerneknusning.

Indtil videre har man hos Seges kun testet densiteten i foderstakken, hvor der ikke umiddelbart var forskel på shreddet og almindelig majsensilage. Disse test blev dog udført i 2015, hvor majsen var våd, og ifølge Rudolf Thøgersen er det ikke til at sige, om det også vil være gældende i mere tør majs.

Ikke for alle

I både Tyskland og USA har man dog udført forsøg med shredding, og her har man dokumenteret, at man kan opretholde et højt foderoptag, selvom snittelængden bliver længere. Normalt vil man se et mindre fald i foderoptagelsen, når snitlængden bliver længere, men rivningen af stængler og blade ser ud til at ophæve denne negative effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man har en stor majsandel i rationen, men man savner noget struktur i foderet, kan det være relevant at prøve shredding, siger Rudolf Thøgersen og fortsætter:

- Det kan først og fremmest være en fordel for de mælkeproducenter med høj majsandel i foderet, og det er særligt for disse, at jeg kan se et potentiale. Hvis man kører med minimum 4 - 5 kg tørstof græs i rationen, er der normalt ikke behov for mere struktur i rationen. Den bedre kerneknusning vil først og fremmest være en fordel ved lang snitlængde, da det især er i den situation, det kan være en udfordring at få en tilstrækkelig god kerneknusning med traditionel corncracker.

Seges har i øjeblikket et forsøg med shredding af majs i gang på 11 danske besætninger, og det er altså disse resultater, der ventes at være klar til den kommende majshøst.