Krisen mellem Vesten og Rusland med afsæt i forholdene i Ukraine har sat sit tydelige præg på mere end blot råvarepriserne til de danske landmænd.

- Når landbruget får svære tider, kan vi desværre straks mærke det hos vores 134 medlemmer med i alt 197 udsalgssteder, konstaterer Jens-Aage Jensen, formand for Dansk Maskinhandlerforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal medlemmer af foreningen har dog ikke ændret sig meget det seneste år, idet der kun var tre færre medlemmer, som i alt havde 198 udsalgssteder - altså kun et mere end i år.

Foreningen holdt fredag 21. november generalforsamling i Fredericia, hvor 58 medlemmer med en samlet omsætning på 4,7 milliarder kroner deltog.

Den totale omsætning for alle medlemmerne af foreningen blev på 9,6 milliarder kroner i 2013 - en stigning på 11,4 procent i forhold til 2012, hvor omsætningen var 8,6 milliarder kroner.

- Men vi når ikke op på det niveau her i 2014, blandt andet fordi der ikke kan afskrives på samme måde i år som sidste år, fastslog formanden.

Holder niveauet fra 2011 og 2012

Salget er således både på grund af Ukraine-krisen og ændrede afskrivningsregler gået tilbage. I årets første 10 måneder blev der dog solgt 1.561 traktorer, hvor der i samme periode i 2013 blev solgt 313 flere enheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi ligger stadig pænt over salget i såvel 2009 som 2010 og stort set på niveau med 2011 og 2012. Set i det lys har 2014 været et fornuftigt år for branchen, fortalte Jens-Aage Jensen de fremmødte.

Han sagde, at salget af traktorer i de kommende fem år forventes at blive på det nuværende niveau på godt 1.800 enheder årligt.

Salget af mejetærskere fra 1. september 2013 til 31. august 2014 blev på 238 enheder, og det var næst flest siden 2008. Kun i 2013-14 blev der solgt 36 flere enheder.

De store øger deres andel

Hvert år opgør Dansk Maskinhandlerforening, hvordan omsætningen er fordelt.

- Udviklingen er helt klart i retning af, at de store med en omsætning over 100 millioner kroner øger deres andel af den totale omsætning, konstaterede Jens-Aage Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 havde disse medlemmer 59,4 procent af den totale omsætning, mens de året før sad på 53,7 procent. I den modsatte ende er der de helt små forretninger med omsætning under fem millioner kroner. De havde kun 0,1 procent af den totale omsætning i 2014 mod 3,0 procent i 2012.

- Det er især fusioner og opkøb af kollegaer, som har medført denne udvikling, sagde formanden.

Flest kommer ud med overskud

Selv i det gode år 2007-08 var det kun fire ud af fem maskinhandlere, som kom ud af året med overskud. Det år var der flest med overskud blandt medlemmerne med 10-50 ansatte. I 2012-13 var billedet et lidt andet, idet det kun var i gruppen med 10-50 ansatte, at lidt flere end fire ud af fem havde overskud. Blandt medlemmerne med færre end 10 ansatte var det kun knapt to ud af tre, som kom ud med overskud. Og i gruppen med flere end 50 ansatte var det tre ud af fire, som havde overskud.

- Heldigvis er det stadig langt de fleste af vores medlemmer, som har sunde virksomheder med overskud.

- Jeg mener også, at vi skal have lov til at tjene penge. Det er der brug for, fordi fremtiden kræver, at vi konsoliderer os og dermed kan opretholde forretninger, der kan give kunderne den betjening, de med rette kan forvente af os, påpegede Jens-Aage Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtigt at ansætte lærlinge

Udover at have positiv konsolidering er det også af afgørende betydning for fremtiden, at der er tilgang af lærlinge hos medlemmerne.

- Vi følger nogenlunde med, når det gælder uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker. Men det kniber mere inden for lager og butik, fastslog Jens-Aage Jensen.

- Lige nu mangler der 12 elever i forhold til for et år siden, påpegede han.

Jens-Aage Jensen erindrede sine medlemmer om, at der kommer til at mangle medarbejdere til at besætte jobbene i serviceafdelingerne samt inden for lager og butik, hvis der ikke uddannes medarbejdere nok.