Der er styr på landmændenes indkøb af antibiotika, og danske landmænd forsøger ikke at omgå Fødevarestyrelsens kontrol ved at importere antibiotika ulovligt. Det er konklusionen på en analyse, som Fødevarestyrelsen har lavet som en del af Veterinærforlig 2.

- Det er godt at få bekræftet, at danske landmænd er ansvarlige i deres indkøb af antibiotika. De går allerede forrest, når det gælder om at nedbringe antibiotikaforbruget til dyr, og den indsats kan de være stolte af. Det er helt afgørende for tilliden til vores fødevarer, at der er styr på antibiotikaforbruget, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er godt at få bekræftet, at danske landmænd er ansvarlige i deres indkøb af antibiotika.

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Analysen er resultatet af den del af Veterinærforlig 2, der går ud på at sikre, at ulovlig import af antibiotika ikke benyttes som redskab til at undgå gult kort og dermed svækker målet om en ansvarlig antibiotikaanvendelse. Gult kort er en advarselsordning til landmænd, der overskrider de fastsatte grænseværdier for antibiotikaforbrug - et gult kort giver et påbud om at reducere forbruget.

Tæt samarbejde

Rapporten konkluderer, at der ikke forekommer omfattende eller systematisk ulovlig import af antibiotika. Enkeltstående sager kan ikke udelukkes.

- Analysen bekræfter, at den nuværende kontrol virker og sikrer, at reglerne for brug af antibiotika bliver overholdt. Den viden tager vi med os i arbejdet med det kommende veterinærforlig, som vi skal kigge på senere i år, så vi målretter vores indsatser, hvor der er behov, siger Esben Lunde Larsen.

Analysen bygger på en kortlægning af landmændenes antibiotikabeholdning de seneste godt 10 år, hvor data er indhentet under Fødevarestyrelsens almindelige kontrol og restkoncentrationsovervågning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontrollen foregår i tæt samarbejde med andre myndigheder, herunder Lægemiddelstyrelsen og Skat.