Foreningen Danske Juletræer har længe ønsket mere forskning til gavn for branchen og producenterne. Med stor opbakning fra medlemskredsen har foreningen nu etableret en forskningsenhed, der skal være med til at styrke indtjeningen for dansk producerede juletræer. Første projekt omhandler baggrund for og bekæmpelse af "røde nåle".

Ifølge foreningen Danske Juletræer er der brug for forskning i danskproducerede juletræer. Der har i flere år været enighed i brancheforeningen om at noget bør gøres og i foråret 2016 besluttede en enig generalforsamling, at tiden var inde til at etablere en forskningsenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi indskyder 500.000 kroner af foreningens egenkapital i forskningsenheden for at sikre en god start,

Claus Jerram Christensen, direktør i Danske Juletræer

Forskningsenheden

Forskningsenheden finansieres af branchen selv - men der er tillige forhåbning om, at der til specifikke projekter kan søges penge i Promilleafgiftsfonden, som er en offentlig fond, der støtter landbrugsrelaterede projekter.

- Vi indskyder 500.000 kroner af foreningens egenkapital i forskningsenheden for at sikre en god start, og hertil kommer en frivillig arealafgift på 50 kroner pr. hektar fra medlemmer og ikke-medlemmer med nordmannsgranjuletræer. Andre aktører i branchen - som ikke har produktion - opfordres også til at bidrage til forskningsenheden, forklarer direktør i Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen.

Bred repræsentation

Forskningsenhed ledes af syv personer med repræsentanter fra Danske Juletræer, Grossistforeningen for juletræer og pyntegrønt, Danske Planteskoler, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN) samt valgte repræsentanter fra bidragyderne.

Det første projekt

- Vi forventer et startprovenu på halvanden million kroner, og behovet for forskning er akut. Branchen er igen i år plaget af "røde nåle", som giver misfarvninger af træernes nåle med et reduceret juletræsudbytte til følge. På brancheniveau kan skaderne løbe op i en værdi på 25-50 millioner kroner. Vi ved for lidt om de bagvedliggende årsager og dermed også for lidt om, hvordan sygdommen kan begrænses og bekæmpes, siger Claus Jerram Christensen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden ventes forskningsenheden også at støtte andre forsknings- og udviklingsprojekter i relation til produktion af juletræer.